Откъде ще дойде новата вълна на ръст в дигиталната икономика

Дигиталната икономика с времето се превръща във все по-важен дял от общия световен брутен вътрешен продукт. Множество проучвания показват, че тя има значителен принос към икономическия растеж, работните места и продуктивността.

Анализ на GSMA Intelligence например сочи, че в периода 2000 г. – 2017 г. с всяко 10% увеличение на мобилните устройства, БВП се вдига с 1%. Ефектът се увеличава с 15% за всеки ъпгрейд на връзките от 2G към 3G и от 3G към 4G. Сега светът е в серия предизвикателства, които включват икономически затруднения, но и е в зората на големи технологични трансформации.

Очакванията са още по-сериозни, тъй като мобилните мрежи от пето поколение (5G) трябва да ни донесат още повече ползи. Особено в комбинация и с други нови технологии, чийто ръст ще бъде голям. Например изкуственият интелект (AI).

stck-mobile-cell-tower-radiation
Вече никой не може без технологиите

Пандемията провокира много компании да обърнат по-голямо внимание на дигиталните услуги, чрез които откриха повече възможности да ръководят и развиват своя бизнес. Решения в сферата на киберсигурността, клауд услугите, приложения за комуникация и споделена работа, IoT конфигурации и още много други технологии и услуги придобиха популярност и станаха част от ежедневието на голям брой фирми.

Днес дигиталната инфраструктура и услуги са неразделна част от ежедневието както по време на работа, така и в личния живот, отбелязва Пау Кастелис, ръководител на отдела за икономически анализи на GSMA Intelligence. Той коментира, че технологиите навлизат в много сфери и често дори не осъзнаваме това, но ако случайно има проблем с тях и спрат да работят, веднага забелязваме разликата.

Затова, ако преди време дигиталната икономика се е възприемала като отделен сегмент и термин, това вече не е така. Тя се е внедрила във всички индустрии и е неразделна част от тях. „За бизнеса дигиталната трансформация не е просто нужна, за да се адаптира към променящите се искания на клиентите, които също здраво са прегърнали технологиите, но тя създава и нови възможности“, казва Кастелис.

Новата вълна на дигитализация

Ако се разглежда като ниша, дигиталната икономика също има важни за своя ръст елементи. Тя ще има помощта на две основни технологии, които ще са в основата на новата вълна на дигитализация, смята Кастелис.

Той посочва 5G, която ще е от ключово значение за осигуряване на нужния мрежов капацитет, скорости и качество на връзката, за да може следващата вълна на дигитални услуги и ръст да се реализира. 5G ще е проводникът за създаване и достигане на новите услуги и технологии до бизнеса и крайните клиенти.

Това ще ускори и навлизането на досегашните и на новите технологии и услуги. Някои сектори ще успеят да се възползват от това много по-бързо от останалите. Той дава за пример финансовите услуги, които процъфтяват в голяма степен заради факта, че чрез мобилните устройства тези услуги станаха достъпни за хора, които иначе може дори да нямат банков клон близо до тях. А комбинацията от мобилно устройство, мобилен интернет и платежна платформа, им дава възможност да имат достъп и до повече потенциални оферти за работа и развитие. Не е изненада, че тези разработки се радват на огромен интерес в Индия и Африка, отбелязва GSMA Intelligence.

5G мотивира и значителни инвестиции от страна на операторите. Те не се изчерпват само с купуване и инсталиране на оборудване. Телекомите инвестират още в изкуствен интелект, киберсигурност, IoT, клауд услуги и др. Всичко това е заради 5G мрежите – както да подобри тяхната работа, така и защото чрез тях самите оператори могат да предлагат повече услуги на клиентите си.

Тези инвестиции мотивират развитието на въпросните технологии не само за телекомите. Според проучване на GSMA Intelligence, Economist Impact и Huawei, AI е посочен като най-желаната технология през следващите две години от 31.6% от компаниите. Второто място е поделено от IoT и киберсигурността – всяка с по 30.4% желание от компаниите. В класацията влизат още клауд услуги, автоматизация и роботика, блокчейн, edge computing.

22.8% от анкетираните казват, че ще се нуждаят и от 5G/5G-Advanced услуги и решения в близките две години. Други интересни за бизнеса технологии са квантовите компютри, оптичната свързаност и виртуалната/добавената реалност. Бизнесът очевидно се „отваря“ все повече за технологии, които доскоро изглеждаха авангардни и сложни. Остава самите ИТ компании да успеят да се възползват от този факт и така може да направят следващата вълна на ръст на дигиталната икономика, доста по-внушителна.

Related Posts