Основните 5G тенденции през 2023 г.

През 2022 г. мобилните мрежи от пето поколение завършиха символично първия етап от своето разгръщане. Те вече са достъпни в повечето държави по света и според прогнози на Ericsson броят активни 5G абонаменти ще достигне 1 млрд. до края на годината.

Това ще направи 5G най-бързо навлизащото поколение мобилни мрежи в историята. Но е и само началото на техния път. Това на практика беше само полагането на основите, като 5G тепърва трябва да разгърне пълния си потенциал. Очакванията към технологията са големи, като през 2023 г. тя трябва да започне да ги реализира. Ето и някои от основните тенденции, които ще са във фокуса на 5G бранша следващата година.

stck-5g-planet
Идва ли времето на 5G SA

5G мрежите се разгръщат с уверено темпо, като повечето от тях всъщност са през DSS технологията за споделен спектър с 4G. Много телекоми изграждат и изцяло самостоятелни 5G мрежи (5G SA), които са по-скъпи и сложни, но ще предложат пълния технически капацитет на новото поколение. Затова и оепраторите често рекламират мрежите като „истинско 5G“, „чисто 5G“ или 5G+ и др. Целта е да привлекат вниманието на потребителите.

5G SA навлиза по-бавно в страните, но прогнозите са, че през 2023 г. това ще се промени. Телекомите бързаха да предложат по-лесната и евтина версия на 5G, за да започнат да се възползват от технологията и да не изостанат от пазара, както и да натрупат опит с нея. Сега вече имат повече време за по-спокойно изграждане на 5G SA.

Според данни на организацията GSMA към ноември т.г. вече има поне 36 оператора в 21 държави по света, които предлагат 5G SA. Още 20 вече изграждат или тестват своите SA мрежи, а 32 са във фаза на планиране. Други 20 са в проучвателна и тестова фаза. GSA казва, че общо 111 телекома в 52 държави работят по 5G SA мрежите си. Повечето от тях ще се материализират именно през 2023 г.

Мрежа на парчета

Обикновено работата „на парче“ не е нещо хубаво. Но при 5G мрежите „парчетата“ са един от основните им акценти. Технологията за т.нар. мрежови срезове е сред „перлите“ на 5G.

Тя позволява на телекомите да заделят мрежов капацитет за конкретни типове съдържание, услуги или дори клиенти. Този капацитет се използва единствено за заделената цел и гарантира, че няма да бъде повлиян от други фактори. Срезовете ще са една от основните услуги, които телекомите ще предлагат на бизнеса. Или поне такива са очакванията.

Според доклад на Rethink Technology Research, цитиран от LightReading, „мрежовите срезове ще отключат пълния потенциал на 5G”. Тази функция ще донесе на телекомите допълнителни приходи в размер на 16.1 млрд. долара до 2029 г. Анализаторите очакват, че реалният възход на срезовете ще започне през 2024 г., но през 2023 г. функцията ще започне да привлича внимание.

5G сигнал
Всичко е бизнес

Много се говори за възможностите на 5G, чрез които да преобрази бизнеса в най-различни аспекти. И докато първите стъпки на технологията в тази сфера са скромни, резултатите от първите, които я приложиха, вече са налице. Проучване на Accenture, цитирано от IndustryWeek, посочва, че фабриките с 5G могат да очакват между 20% и 30% подобрение на продуктивността си като цяло. Това включва оптимизация с до 50% на поточните линии, 20% удължаване на живота на активите и 90% засичане на дефекти.

Анализаторите посочват, че 2023 г. ще е „стартер“ за навлизането на 5G в заводите. Паралелно с това се очаква и възход на частните мрежи. Те и в момента се радват на все по-голяма популярност, особено в Китай. Изграждането им в заводи и бизнес паркове е една от основните им пазарни ниши, които да позволят на компаниите да използват ползите на 5G в комбинация със собствени ресурси.

Фиксиран, но безжичен

Една от големите ползи на 5G е, че може да предостави висококачествен и високоскоростен интернет достъп, който да конкурира масовия домашен интернет. Само че без да се налага прокарване на кабели и допълнително мрежово оборудване.

Ерата на фиксирания безжичен интернет достъп (FWA) също трябва да започне с 5G. Технологията не е нова, като има и доста 4G услуги с нея. Истинската полза обаче ще може да се усети с 5G, но все още потребителската база е много малка.

По данни на Ericsson 5G FWA абонатите към 2022 г. ще са около 30 млн. През следващите години обаче ръстът ще е все по-голям и до 2028 г. общият брой FWA абонати по света ще са поне 300 млн. и почти 250 млн. от тях ще са през 5G. 2023 г. ще е ключова, защото с увеличаването на покритието на 5G мрежите и интереса към тях от потребителите, телекомите също ще започнат да виждат по-голяма стойност и полза в предлагането на FWA услуги.

Related Posts