5G мрежите постепенно навлизат и при военните

Мобилните мрежи от пето поколение влизат в употреба и за военните. Това е неизбежен процес, който вече набира скорост. Една от последните големи новини в тази сфера е договорът на компанията Hughes Network Systems с американския Департамент по отбрана, съобщава FierceWireless.

Hughes е спечелила договор за 18 млн. долара, за да изгради самостоятелна 5G мрежа за въздушната база на Уидбей Айлънд в щата Вашингтон. Мрежата ще е частна, т.е. отделна от другите телекоми, като ще се използва само от военните в базата за поддръжка на текущите дейности и управление на въздушния трафик.

Важна стъпка напред за 5G

Договорът предвижда Hughes да изгради и поддържа мрежата, като спектърът за нея ще бъде осигурен от компанията Dish. Срокът е за три години, като ще е важна стъпка в развитието на 5G и сред военните.

Проектът ще се използва за демонстрация пред американския Департамент по отбрана за възможностите на 5G инфраструктурата, казва Hughes в своето съобщение. Това включва не само мрежовите възможности на технологията, но и всички компоненти – ядро, спектър, клауд и edge функционалности, мрежово управление и сигурност.

„Днешните уоки-токита, хартии и телефонни разговори ще бъдат заменени с чатна, сигурна 5G мрежа, през която системите на базата ще бъдат автоматизирани и постоянно оптимизирани. Базираната на стандарти, самостоятелна конфигурация, включва и O-RAN стандарти за по-голяма гъвкавост. Тя ще осигурява безпроблемна свързаност навсякъде по планетата чрез сателити в ниска и геостационарна орбита“, казва др. Раджийв Гопал, вицепрезидент на Hughes.

Договорът е част от по-широка стратегия на американските военни за експериментиране и изучаване на 5G технологиите. По-рано този месец Департаментът по отбрана основа и екип за проучвания и разработки за 5G и следващите поколения мобилни мрежи. Той ще има за задача и координира и създава контакти и партньорства с други институции и компании.

Hughes планира да демонстрира и възможностите си за подсигуряване на самостоятелни 5G мрежи. За целта ще се използва изкуствен интелект и машинно обучение, които заедно ще подобряват ефикасността на мрежата и ще подобряват работата ѝ според наученото, казва Рик Лобер, вицепрезидент на Hughes.

stck-digital-network-city
Защо 5G ще е важна за военните

Досега най-често се обръща внимание на ползите от 5G за бизнеса и крайните потребители. Военните обаче също имат интерес към технологията. През 2021 г. например Пентагонът обяви няколко 5G проекта за разработката и тестването на „умни бази“. В тях модерните технологии ще се използват, за да трансформират процесите във военните бази, да ги направят по-бързи и ефективни.

Именно това е целта на експериментите, за да се провери какво може да се модернизира и как базите да „поумнеят“. „Можем да гледаме на тях като на малки градове, в които инфраструктурата, транспорта, управлението на енергията и всичко останало, което е фактор в един град, е такова и за базата. В умната база всичко това е хиперсвързано и е екосистема“, казва пред FederalNewsNetwork Корнелиус Браун от Verizon.

Той допълва, че има множество системи и индустрии, които могат да работят заедно, за да създават и реализират различни ползи от мобилните мрежи. 5G  улеснява този процес, като премахва и технически пречки осигурявайки висока скорост и най-вече ниско времезакъснение.

Други ползи за умните бази ще са в качеството на живот за военнослужещите. Например автоматизиран и прецизен транспорт, по-добра комуникация с близки.

Ще е нужно обаче да се обърна внимание и на сигурността. С повече устройства и технологии в базите, това увеличава риска от киберинциденти. Затова ще е нужна координирана и целенасочена стратегия, казва Браян Шромски от Verizon. „Трябва да гарантираме, че имаме сигурна верига за доставки, да работим с приети индустриални стандарти. Най-важното е да имаме отворена връзка с агенции, институции и бизнеса, за да знаем от какво имат нужда и какви са трудностите им“, допълва той.

Има множество възможности на 5G, които могат да се приложат за военни цели. Също така е възможно да се направят и специфични разработки, които да се възползват от мобилните мрежи. Именно затова военните проявяват все по-голям интерес към 5G и това ще продължи да бъде така и занапред.

5G мрежите са важни и за българската армия. Миналата седмица министърът на транспорта Николай Събев обяви, че трябва да има гаранции за българската армия, че ще има достъп до оптичните и 5G трасетата, в случай на необходимост.

Related Posts