5G достигна „световната повратна точка“

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) достигнаха свята „световна повратна точка“. Това казват компанията Viavi Solutions, която е публикувала своя редовен годишен доклад The State of 5G.

От него става ясно, че вече има активни 5G мрежи в 47 от 70-те най-големи икономки в света според техния БВП. Освен това други 23 държави вече са започнали активни тестове на 5G и скоро ще пуснат комерсиални мрежи, а още 32 страни са във фаза на планиране. Така само 48 държави по света все още не са обявили публично намеренията си да развиват 5G.

5G разгръща крила

Докладът на Viavi открива, че има 2497 града по света в 92 държави, в които вече има 5G. През 2022 г. общо 18 държави са пуснали първите си 5G мрежи.

Годината е била доста динамична откъм развитие на 5G. Тя е довела и до промени в класацията на държавите. Вече САЩ е страната с най-много 5G градове – 503 спрямо 297 през май 2022 г. Това е значителен ръст от 69%. Междувременно Китай запазва броя на 5G градове непроменен – 356 от юни 2021 г. насам. На трето място е Финландия със 137, следвана от Филипините със 105 и Канада с 90.

Китай обаче запазва преднина в други категории. Това е средна скорост, брой 5G абонати и действащи базови станции.

Инерция набират и самостоятелните 5G мрежи (5G SA). Към януари 2023 г. по света има 45 действащите 5G SA мрежи в 23 държави. За сравнение, година по-равно 5G SA мрежите са били 24.

Интерес и към частните 5G мрежи

Производственият сектор се оказва лидер от гледна точка на интерес към изграждане на частни 5G мрежи. Общо 44% от разгърнатите частни 5G мрежи са в този сектор. След него се нареждат логистика, образование, транспорт, спорт, комуналния услуги и миньорство.

Според доклада, има тенденция на прагматизъм – секторите, които имат най-големи нужди и възможности за използване на потенциала на технологиите, са и най-заинтригувани от частни 5G мрежи. Основни аргументи не са само високите скорости, а времезакъснението, справянето с голям брой IoT устройства и ползите от „поумняване“ на завода или инфраструктурата.

mmWave също привлича внимание

След като милиметровите вълни (mmWave) се оказаха някак пренебрегнати през първата фаза на разгръщане на 5G мрежите, това се променя сега. Интересът към този спектър расте, като Китай, Индия и САЩ са страните, които му обръщат най-голямо внимание засега. Но от него се възползват и доста по-малки страни като Сейшелите и Гуам, отбелязва докладът.

Въпреки интереса към mmWave, анализаторите очакват „историята на този спектър да има много завои и предизвикателства през следващите години“. Причината е особеностите на mmWave, включително предимства и недостатъци като бързи скорости, но пък по-малък обхват.

Въпреки това 5G ще има динамична година, в която ще се позиционира за следващата си фаза. Според доклада, основен фокус за 2023 г. ще бъде качеството на услугата и развитието на Open RAN.

Related Posts