Разходите за инфраструктура падат, но това не е задължително проблем за 5G

5G chips

Мобилните мрежи от пето поколение дълго време бяха основен разход за операторите и доход за производителите на оборудване. През последните месеци обаче доста оператори обявяват забавяне на разходите, включително за разгръщане на 5G, което се приема от някои анализатори за проблем, отбелязват специализирани издания като FierceWireless и LightReading.

„Свиването беше по-рязко от първоначалните ни очаквания“, каза Род Смит, финансов директор на American Tower, по време на тримесечния конферентен разговор на неговата компания миналата седмица, според Seeking Alpha, цитиран от LightReading. Смит обсъждаше намаляването на разходите на американските оператори за 5G, ситуация, която сега намалява 40 милиона долара от очаквания марж на American Tower.

„Първоначалният взрив на 5G активност се забави“, съгласиха се финансовите анализатори от Raymond James в бележка до инвеститорите след публикуването на печалбите на American Tower.

Това е тенденция, която забелязват и други компании. Включително Crown Castlе, Nokia, Ericsson. „Очакваме известно възстановяване през втората половина на годината, но то ще бъде по-бавно от предвиденото“, каза изпълнителният директор на Nokia Пека Лундмарк през юли т.г. И от Ericsson коментират, че виждат укротяване на темпото в САЩ.

Компанията за телеком кули SBA Communications също потвърди, че отчита свиване на разходите като при конкурентите си. Тя обаче бързо допълва, че това няма да е проблем в дългосрочен план. Напротив, още сега тя обявява и ново партньорство с AT&T, което заменя досегашното с още повече възможности. То е толкова добро, че SBA дори не занижава прогнозите си за следващите месеци.

Intel също усети неблагоприятния ефект на свиването на разходите. Едва 11% от общите приходи на компанията идват от мрежовите ѝ компоненти, което означава, че свиването не влияе особено на общите доходи на Intel. Но въпреки това е своеобразен удар по амбициите да се позиционира като по-голям играч и при мрежовото оборудване.

Intel не казва точния процент на продажбите си по отделните сегменти мрежово оборудване. Амбицията ѝ  през 2019 г. беше до 2022 г. да има 40% от световния пазар на чипове за базови станции. Не е много ясно дали това е така, но през 2022 г. всички мрежови компоненти на Intel са ѝ докарали 8.9 млрд. долара. През първото полугодие на 2023 г. обаче продажбите са едва 2.9 млрд. долара и 487 млн. долара оперативна загуба за отдела. Причините, които Intel дава са, че има спад на търсенето от страна на клиентите.

Всъщност не е чак толкова страшно

Според изпълнителния директор на SBA Джефри Стуупс това са нормални процеси на пазара. В коментар пред FireceWireless Стуупс казва, че активността на клиентите варира доста в зависимост от региона. Той дава за пример, че докато повечето клиенти в САЩ са били активни под очакванията, то доста от международните са били по-активни от типичното.

Изграждането на 5G мрежите следва нормалния цикъл на инвестиции от страна на операторите, допълва Стуупс. Първоначално има огромен бум на инвестиции и бързи действия, след което следват повече години на привидно спокойствие, в което основното внимание на операторите е насочено към завършване на покритието и осигуряване на допълнителен капацитет там, където е нужен.

Затова той не вижда привидното свиване на разходите, като знак, че спада интереса към 5G или някакъв по-голям проблем за бранша. Просто повечето големи оператори вече изградиха мрежите си в най-важните за тях региони и сега преминават към по-плавно и постепенно довършване на инфраструктурата и дългосрочната ѝ поддръжка и обновяване.

Related Posts