Навлизането на 5G технологиите се оказва с вариращо темпо

Мобилните технологии и мрежи от пето поколение навлизат във всички сфери на индустрията и бизнеса. Но… не с темпото, с което се очакваше. Поне не навсякъде. Всъщност, последните резултати показват доста разнородна картина на 5G, чието навлизане е с вариращо темпо в зависимост от множество фактори.

Пазарът на оборудване наскоро отбелязва първото си тримесечие на годишен спад от повече от две години. А през второто тримесечие на тази година 5G RAN пазарът записва укротяване на своя ръст. Това води до притеснения какво се случва с 5G и дали цикълът на технологията не е към своя край. Това изобщо не е така, казва вицепрезидентът на Dell’Oro Стефан Понграц в коментар за FierceWireless.

Хем бързо, хем бавно

Понграц отбелязва, че макар в някои сфери навлизането на 5G да изглежда по-бавно, в други то е дори по-бързо. Например от гледна точка на покритие и брой потребители, 5G вече е две до три години по-напред от LTE за същия период от време, допълва той.

Още от сега 5G генерира и „лъвския дял“ от RAN приходите, а е в сравнително ранните дни и е далеч от пълно глобално покритие. Според данни на Ericsson, 5G за момента покрива около 25% от световното население, т.е. големият възход на технологията тепърва започва.

Ще са нужни още инвестиции, за да се осигури поддръжката на 5G във всички релевантни честоти, казва Понграц. Той обръща внимание на факта, че за сега повечето оператори се концентрират в горната част на средния спектър. Голям потенциал обаче има и в диапазоните под 1GHz, 2GHz, 2.5-6GHz, 6-7GHz и mmWave. За да бъде реализиран, ще са нужни още пари, но това увеличава и значимостта и цикъла на инвестициите в 5G, смята анализаторът.

Друг вектор с добри показатели и потенциал е фиксираният безжичен достъп. 5G FWA все още е нишова услуга, която се предлага от малко оператори и райони. Според GSA едва около една трета от всички над 200 налични комерсиални 5G мрежи в света предлагат фиксиран интернет достъп.

Очакванията обаче са, че 5G FWA ще продължи да се развива. До 2026 г. се очаква тези абонати да са близо 6% от всички световни широколентови интернет връзки. Към 2021 г. те са по-малко от 1%. Минималната прогноза е, че FWA RAN пазарът ще се удвои през следващите пет години – още една сфера с голям потенциал.

Паралелните технологии чакат

Частните 5G мрежи и NR IoT са други сегменти, които се развиват с различно темпо. Частните проекти са доста малко, за да имат реално отражение върху пазара на оборудване, но това зависи от региона. В Китай например се отчита доста голям интерес към тези проекти. А NR IoT е пазар, който ще се нуждае от време преди да започне да се развива.

Една от причините е, че все още се чака и по-масовото навлизане на 5G като цяло. Това ще привлече достатъчно интерес и доверие към технологията и нейните качества, което ще е катализатор и за приемането ѝ за по-нишови проекти като частни мрежи, FWA, IoT, виртуална и добавена реалност и др.

„Когато обединим всичко, няма особени притеснения за забавянето на ръста на 5G. Технологията още е в ранна фаза и отново напомняме дългосрочното ни послание, че 5G фазата ще е по-дълга от предишните технологични цикли. Дните на експоненциален ръст на 5G са в миналото, но като се има предвид, че общият потенциален ръст на 5G RAN MBB, FWA и IoT пазарите е 50% за следващите пет години, това е повод за празнуване“, казва Понграц.

Related Posts