Open RAN достига ключова точка от развитието си

Концепцията Open RAN напредва значително и достига ключова точка от своето развитие. Въпреки това все ще има много какво да се желае от нея, става ясно от дискусиите по време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

Идеята на Open RAN е да се направи взаимосъвместимо мрежово оборудване, което операторите да могат да използват и съчетават според нуждите си. Така те няма да се „затварят“ само с един или двама доставчици, а ще могат да избират компоненти от множество играчи, включително бъдещи нови, по-малки, но нишови производители, които са се специализирали в конкретни сфери.

5G antenna
Дотук добре

Все повече водещи оператори по света вече са започнали да инсталират първото Open RAN съвместимо оборудване. Засега инсталациите са сравнително ограничени и по-скоро тестват ползите и предизвикателствата на технологията. Усилията са избирателни, като дори и производителят NEC споделя, че темпото на растеж на Open RAN е по-бавно от очакваното. По време на MWC 2023 NEC обяви още, че макар да има тестове с оператори, все още не е успяла да постигне сделки за доставки на Open RAN оборудване извън рамките на Япония. А това е важна част от нейната стратегия, която е приета преди две години, съобщава LightReading.

„Определено изминахме доста път с Open RAN. Трябва да сме горди с постигнатото“, казва Джонатан Дейвидсън, вицепрезидент на Cisco. Компанията също е сред големите привърженици на концепцията. Производителите на оборудване харесват идеята, тъй като тя ще им даде по-голям пазар. Самите оператори на теория също подкрепят Open RAN, но на практика действията им са доста по-мудни. Причината е, че повечето от тях вече са инвестирали солидни суми във вече налично и инсталирано оборудване.

Преходът към Open RAN им дава повече свобода, но и предизвикателства. Всякакви потенциални проблеми между устройствата на различните производители ще трябва да бъдат отстранявани в техните мрежи. Самият преход към новото оборудване ще изисква време.

Това не означава, че операторите не искат Open RAN, но определено няма да бързат с технологията. „Open RAN узрява. Смятам, че и някои производители узряват… Мисля, че целият O-RAN екип узрява“, казва мрежовият директор на T-Mobile Невил Рей.

Повече усилия

Дейвидсън казва, че оператори като Rakuten и Dish вече показват ползите на open RAN. Той допълва, че и по-големите оператори постепенно приемат технологията. Някои от тях дори полагат собствени усилия в тази посока./

Например Vodafone, която разработи своя Open RAN съвместима компактна 5G клетка. Прототипът беше представен в Барселона. Устройството е малко по-голямо от домашен рутер, като е базирано на популярната платка Raspberry Pi. То е напълно съвместимо с Open RAN стандартите и може да работи във всички такива мрежи.

Клетката все още е прототип, но има потенциал да превърне „всяка компютърна система в малка 5G базова станция“. Тя може да е част от частна мрежа или да бъде използвана от оператори, за да осигурява покритие на по-трудно достъпни точки.

„Това е само прототип, но има потенциал да направи достъпни за малкия бизнес в Европа нови клауд, AI и Big Data технологии. Следващата стъпка е такива идеи да достигнат етап, в който са готови за производство. Вратата ни е отворена за заинтересовани производители“, коментира компанията.

Related Posts