Huawei предложи най-добрите практики за успешното пускане на 5.5G

Huawei е готова за пускането на 5.5G стандарта и по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) представи своите предложения за най-добри практики, които да помогнат и на операторите успешно да пуснат и разгърнат 5.5G технологията.

Китайският ИТ гигант от самото начало вижда голям потенциал в 5.5G и е сред големите привърженици на новото, подобрено поколение на 5G. Huawei изгради цяла гама от 5.5G продукти и решения, с амбицията чрез тях да може да се извлече максимума от новата технология.

5.5G се разработва от около три години. Стандартът беше финализиран миналата година, като се очаква от тази година да започне неговото навлизане в реални условия и да се изгражда нужната инфраструктура за него. Някои телекоми в Близкия изток вече използват 5.5G, но повечето големи оператори в Европа, Азия и Латинска Америка все още са в тестова фаза и предвиждат да започнат комерсиализация през тази година.

За да им помогне, Huawei предлага няколко най-добри практики за развитие на 5.5G. Ето кои са те:

Практика 1: Надстройка на ELAA (Extremely large antenna array) от еднолентова до многолентова на 64T MetaAAU. Чрез двулентовите конвергирани антенни елементи 64T MetaAAU поддържа високочестотно и нискочестотно съвместно покритие, за да осигури 5 Gbps скорост навсякъде.

Практика 2: Ултрашироколентов FDD, който е е надстроен, за да поддържа всички ленти. Новият Hepta-band RRU поддържа 7 ленти от 700 MHz до 2,6 GHz, което позволява съществуващи 100 MHz честотна лента да бъдат повторно използвани за изграждане на 5-Gbps мрежи. Huawei предлага FDD 8T8R и Massive MIMO продукти, които поддържат естествена GHz ултра-висока честотна лента, което позволява максимална FDD спектрална и енергийна ефективност. В Камбоджа трилентовото решение 8T8R подобрява покритието с 6 dB и намалява консумацията на енергия с 30% в сравнение с 4T6S. В Малайзия трибандов Massive MIMO увеличава капацитета 4 пъти и трафика 1,5 пъти за 4G, като същевременно позволява 7-кратно увеличение на капацитета за бъдещи 5G инсталации.

huawei-logo

Практика 3: mmWave осигурява ултрависока честотна лента и е ключът към 5.5G 10 Gbps. Huawei предоставя най-големия mmWave AAU в индустрията с повече от 2000 антенни елемента. Този AAU поддържа плътност на лъча, която е четири пъти по-голяма от конкуренционните модули, преодолявайки затрудненията в покритието на mmWave. В Китай, Финландия и редица други страни mmWave вече показа ефективност за осигуряване на гладко, стабилно изживяване от около 10 Gbps в сценарии за мобилност.

Практика 4: LampSite X може да работи както на ленти под 6 GHz, така и на mmWave, което означава, че може да поддържа честотна лента до 1,6 GHz. Това го прави ключов за осигуряване на 10 Gbps на закрито. В Хонконг решението LampSite позволи развитието на 10 Gbps бизнес зона, където потребителите могат да се насладят на разнообразни AR (добавена реалност) пазарувания и навигационни услуги. Това стимулира мрежовия трафик да нарасне с 23%, като същевременно донесе на търговците повече от $447 000 допълнителни приходи.

Практика 5: Huawei внедри „0 Bit 0 Watt“ към 5.5G оборудването си, за да увеличи енергийната ефективност с 10 пъти въз основа на „Native Green“ архитектура, хардуер и софтуер. В неактивен режим консумацията на енергия е под 10 W и се поддържа събуждане от второ ниво. В активен режим се постига 30% по-ниска консумация на енергия. „0 Bit 0 Watt“ е потвърдено в реални условия в мрежите в  Джъндзян, Китай, показвайки целодневно спестяване на енергия от повече от 40%, с консумация на енергия през дните, намалена с 30%, а през нощта пада под 10 W.

Практика 6: MAGICSwave поддържа Microwave 2T във всички сценарии с максимален капацитет от 50 Gbps, което улеснява еволюцията до 5.5G. Отново в Джъндзян, оператор успя да разгърне опорна 5G мрежа с CA 2T до изолиран остров само за два дни. В Нигерия решението за дълги разстояния изискваше 50% по-малко хардуер във всички сценарии, позволявайки значително намаляване на натоварването на кулата за спестяване на 30% TCO, казва Huawei.

Практика 7: Huawei въведе SDIF за всички антени. Новата антена Eco подобрява енергийната ефективност във всички ленти с 20% при различни конфигурации в различни области. Антената Marconi е първата цифрова антена в индустрията с ниско натоварване от вятър и поддържа 2D настройка на лъча без нужда от посещения на място, като помага на операторите да намалят разходите си. В Саудитска Арабия антените Marconi помогнаха на клиентите да спестят 50% от таксите за наем. В Чехия пък помогнаха за увеличаване на трафика с 30%, казва Huawei.

Практика 8: Huawei IntelligentRAN включва големи комуникационни модели и цифрови RAN двойници за поддръжка на L4 мрежов интелект, като помага на операторите да намалят мрежовите разходи и да увеличат ефективността. Например, в Ханджоу, Китай е направена проактивна мрежова O&M за операторите, за да направят планове за спешни случаи и по този начин да намалят оплакванията на потребителите до нула. В Европа SLA успя да донесе поточно предаване на живо с ултрависока разделителна способност до 95% от целевите сценарии. В Хубей, Китай, многоцелевата политика за пестене на енергия позволи на операторите да увеличат мрежовия трафик с 36% и да постигнат 18% по-ниска консумация на енергия. „Докато продължаваме работим, можем да постигнем целите си“, казва Цао Минг, президент на Huawei Wireless Solutions.

Related Posts