Фиксираният безжичен интернет става атрактивен за все повече оператори

Мобилните оператори си търсят нови източници на приходи и начини да извлекат максимум ползи от инфраструктурата си. Затова предлагането на разнообразни услуги е основен фокус на телекомите в момента.

Една доскоро подценявана ниша сега се превръща в много атрактивен пазар – фиксираният безжичен интернет (FWA). Според нов доклад на GSA (Global Suppliers Association), интересът на телекомите към FWA услугите расте. Документът актуализира състоянието на сегмента към юни 2023 г.

Практична и харесвана услуга

Според GSA, вече 455 оператора по света предлагат FWA услуги. Преобладаващата мобилна мрежа за целта е 4G, тъй като тя все още е с по-голямо покритие спрямо 5G. Но и интересът към 5G расте. През ноември 2021 г. например 249 телекома са заявили амбиция да пуснат 5G FWA в близко бъдеще. Към юни 2023 г. 103 от тях вече са го направили.

Засега 5G FWA е рядкост, като се предлага от около 20% от телекомите с FWA услуги. България се откроява положително, тъй като и трите основни мобилни оператора вече предлагат 5G FWA услуги (съответно 4G в районите, в които има само такова покритие).

Най-голям е интересът на телекомите към FWA в САЩ. Там вече има 46 оператора с такива услуги – повечето през 4G. Но нито една страна все още няма повече от 4 телекома с 5G FWA предложения.

GSA обаче очаква тази ситуация да се промени сравнително бързо. Операторите бързат да изградят 5G мрежите си, за да могат да започнат да възвръщат инвестициите си и именно да разполагат с нужния капацитет и инфраструктура да предлагат още повече услуги.

Прогнозите са, че интересът към FWA услуги ще расте и от страна на самите клиенти. GSA казва, че LTE и 5G вече са „мейнстрийм механизъм“ за доставяне на високоскоростен интернет както за фирми, така и за домакинства.

Адекватна на днешните очаквания

FWA не е нов тип услуга, но дълго време беше по-скоро екзотика. През последните две години обаче тя преживява кардинални промени и значителни подобрения. Това си личи и от данните на GSA. Има и значителна разлика в качеството на услугата когато се използва 4G или 5G мрежа.

Измереният диапазон на скоростите за 4G FWA варира от 1Mpbs до 2500Mbps. Средната пикова скорост е 173.3Mbps. Типичната средна скорост обаче е 31.8Mbps и се понижава от 38.5Mbps спрямо ноември 2020 г.

При 5G скоростите варират от 10Mbps до 5400Mbps. Средната пикова скорост е 1077Mbps като се повишава спрямо година по-рано, когато е била 863Mbps.

Не така обаче стоят нещата при средната типична скорост на теглене.Тя е 236.3Mbps, като се понижава спрямо ноември 2022 г. с  12Mbps, но остава значително по-висока спрямо ноември 2020 г., когато е била 147Mbps.

И все пак, над 200Mbps средна типична скорост е адекватна за настоящите очаквания на потребителите. Особено като се има предвид, че FWA изисква само включването на рутер към ел. мрежата у дома и не налага прокарване на кабели или дори посещение на служители. В дългосрочен план обаче средните скорости ще трябва да се покачват, тъй като и нуждите на потребителите ще се увеличават, а и Европейският съюз например има амбициозна цел до 2030 г. домакинствата да имат достъп до гигабитови услуги.

Това може да е допълнително изпитание за операторите, ако искат да постигнат тази цел през мобилните си мрежи. Не е невъзможно, но ще изисква още повече инвестиции в клетки и усвояване на mmWave капацитета, за който подобни скорости и натоварвания няма да са никакъв проблем.

Related Posts