Новите 5G SA мрежи намаляват през 2023 г.

stck-5g-antenna-safety

Броят на новите 5G SA (самостоятелни) мрежи през 2023 г. намалява. Това показва проучване на Counterpoint Research, цитирано от LightReading.

През миналата година само 12 оператора са преминали към 5G SA ядро. Въпреки това голям брой от тях продължават да експериментират с такава инфраструктура, но не бързат с преминаването към нея.

Една от основните причини е, че според тях настоящата им споделена инфраструктура е достатъчно добра, за да издържи на мрежовите натоварвания и не се налага увеличаване на капацитета. Освен това повечето оператори все още отлагат сериозни инвестиции заради икономическите условия и не виждат достатъчно възможности да монетизират 5G.

Множество възможности

Друг казус е и очакваното навлизане на 5G Advanced. Това е новата, подобрена версия на 5G, която вече е готова и се очаква от втората половина на тази година да започне постепенно да навлиза и в действащата инфраструктура.

Затова операторите, които все още не са готови със своите 5G SA мрежи, вероятно ще изчакат по-масовото разгръщане и на 5G Advanced (известна още и като 5.5G). Според Counterpoint Research, по-голямата активност към 5G SA може да бъде чак догодина.

Тогава вече ще има и достатъчно оборудване и възможности за внедряване на 5G Advanced. А тази технология увеличава капацитета на мрежата, броя едновременни връзки, повишава скоростите, намалява енергийната консумация и ще даде повече възможности за монетизация. Всичко това ще направи 5G Advanced по-атрактивна за операторите и ще ги мотивира да преминат към 5G SA мрежи, за да използват всички възможности и предимства на новата технология.

Анализаторите прогнозират, че първите индикации за повишения интерес ще са още през втората половина на тази година. Възходът ще продължи и през 2025 г., за която Counterpoint очаква да е особено динамична и да видим доста активирания на 5G SA мрежи тогава, вместо разтеглени във времето през следващите три до четири години.

Бавно, но славно нагоре

Според анализаторите, в момента в около 30 държави има поне един оператор, който използва 5G SA мрежа за комерсиални цели. Тестващите технологията са десетки, като предстои постепенното ѝ навлизане към т.нар. Tier-2 оператори и в държави с по-малки площи и възможности.

Общо 55 телекома използват 5G SA с клиенти. Най-новите са в Латинска Америка, като през втората половина на миналата година се наблюдава леко ускорение на новите 5G SA мрежи. От гледна точка на производители, Ericsson води, следвана от Nokia. Двата производителя имат значителен брой сделки с телекоми, които все още тестват 5G SA, но не я използват комерсиално. Samsung и NEC са се концентрирали предимно в локалните си пазари, като постепенно се насочват и към Tier-2 операторите и Open RAN.

От гледна точка на спектър, 5G SA мрежите се използват най-вече в средните честоти, n78. Това е диапазонът около 3500MHz, познат още и като C-Band. Някои оператори използват и n258, известни още като mmWave, но по-ограничено засега.

Related Posts