Приходите от 5G услуги ще скочат с 60% през 2023 г.

Мобилните мрежи от пето поколение развихрят своя потенциал и резултатите ще започнат да личат все повече. Или може би все още не? Според прогноза на анализаторите от Juniper Research, през 2023 г. 5G услугите ще генерират на операторите приходи в размер на 315 млрд. долара.

Това ще е равно на значителен ръст от около 60% в рамките на година. Според Juniper приходите от 5G услуги за мобилните оператори през 2022 г. ще възлизат на около 195 млрд. долара. Започва ли истинската ера на 5G?

Вълна от нови потребители

Според Juniper основна причина за резкия скок на приходите от 5G ще са крайните потребители. Анализаторите очакват следващата година да има над 600 млн. нови 5G абонамента по целия свят.

Голяма част от тях ще са ъпгрейди на съществуващи договори, тъй като много от операторите предприемат хода да не изискват допълнителни такси за 5G мрежите си. Това мотивира все повече потребители да актуализират договорите си, за да се възползват от новите мрежи.

Резултатът е, че 35% от общите приходи на телекомите ще идват от 5G услуги през следващата година. Juniper също така включва потенциална глобална рецесия в прогнозата си, но очаква тя да не повлияе сериозно на мобилния бранш. Традиционно телеком индустрията е устойчива на макроикономически проблеми и дава за пример пандемията, която не се отрази особено на операторите.

Бизнес елементът предстои

Големите очаквания към 5G са в сферата на бизнеса. За момента обаче той изглежда, че изостава от очакванията. Juniper също посочва, че 5G SA, мрежовите срезове и частните мрежи не успяват да генерират достатъчно голям интерес, който да мотивира анализаторите да дадат по-конкретни прогнози за тези сфери.

Интерес има, но той е по-скоро любопитство и изчакване за по-добра икономическа ситуация преди да се премине към нови инвестиции в тази посока. „Въпреки ръста на Интернета на нещата, приходите от връзките на крайните потребители ще продължат да са крайъгълният камък за ръста на 5G доходите за операторите. Над 95% от всички 5G връзки по света през 2027 г. ще бъдат лични устройства като смартфони, таблети и рутери“, казва Оливия Уилямс, съавтор на анализа.

Всичко това означава, че макар крайните потребители вече да са все по-заинтригувани от петото поколение мрежи, телекомите не успяват да извлекат пълния потенциал на технологията, който трябва да се развихри именно от бизнеса. Очакванията са, че компаниите ще търсят и искат да използват 5G мрежи и базирани на тези мрежи услуги масово. 5G е разработена именно за бизнес цели и това беше основният аргумент към телекомите да ги мотивира да инвестират огромни суми за изграждане на по-скъпите мрежи от пето поколение. При преминаването на крайните потребители към тях, това най-вече води до счетоводна промяна откъде идват приходите, но по същество, ръстът им няма да е чак толкова голям.

Според Omdia средният приход от един потребител реално ще продължи да спада въпреки привидния прогрес. Затова телекомите трябва по-активно да работят в посока привличане на бизнеса към 5G.

Juniper коментира, че частните мрежи са „ключова възможност“ за операторите. Те, заедно с мрежовите срезове и самостоятелните 5G мрежи, може да са комбинацията от функции, която най-сетне да привлече бизнеса към петото поколение.

Related Posts