Може ли 5G срезовете да се окажат нарушение на принципа за интернет неутралност

Private 5G Network

През последните години има много разговори за това как Интернет може да бъде опазен от различните геополитически битки. Много държави искат да въведат свои правила и ограничения според вижданията си. Други пък се борят за запазване на равнопоставеност.

Битки има и в бизнеса. По-малките компании се притесняват, че по-големите може да „задушат“ досега им до потенциалните клиенти, като акцентират над своите платформи за сметка на по-малките конкуренти. Затова разчитат на регулаторите да гарантират, че това няма да се случи и ще запазят онлайн пазара с еднакви възможности за всички.

Една от мерките за постигане на тази цел са т.нар. принципи за интернет неутралност. Това означава, че интернет доставчиците са задължени да осигуряват еднакво качество на достъпа до всички онлайн услуги и дестинации. Не трябва да има приоритетни трасета, по които трафикът за определени фирми или услуги да бъде по-бърз и по-малко натоварен.

И това води до проблем, който в момента се дебатира в някои страни и техните регулатори, отбелязва LightReading. А именно дали мобилните срезове, които се предлагат от 5G мрежите, не са форма на нарушение на въпросните принципи за неутралитет.

Приоритет ли е мрежовият срез

В САЩ това се оказва все по-гореща тема. Група от популярни правозащитни организации, включително Electronic Frontier Foundation, Public Knowledge, както и American Civil Liberties Union и Open Technology Institute at New America, са се обединили и изпратили обща позиция до американската Федерална комисия по комуникации (FCC). В нея те остро критикуват концепцията за мрежови срезове във вида, в който интернет доставчици и телекоми смятат да я използват.

„Мобилните интернет доставчици и техните търговски организации искат да накарат FCC да им позволи да създават бързи ленти чрез мрежовата технология, която е известна като „мрежови срезове“. Те искат от FCC да им позволи да третират тези нови бързи ленти като „специални услуги“, които в голяма степен са изключени от правилата за интернет неутралност“, твърдят организациите.

Организацията NCTA – на някои от американските компании за кабелен интернет и телевизия, също е против концепцията за мрежови срезове. Тя призовава FCC да не позволи използването на мрежови срезове като средство за заобикаляне на правилата за отворения интернет. Това включва и използването на функцията дори за предлагане на фиксиран безжичен интернет достъп, тъй като тя смята, че това ще промени равноправното използване на мрежите и инфраструктурата.

Срезовете са за всички

Очаквано, операторите не виждат нещата по същия начин. Телекомите искат от FCC да адаптира правилата на интернет неутралността, за да позволи използването на срезовете. Според тях това ще им даде възможност да предлагат повече и по-добри специализирани услуги за конкретни казуси и клиенти. Това не е нарушаване на принципите на неутралността, а дава възможност на клиентите да получат максимума за парите си и от възможностите на технологията.

„Мрежовите срезове ще позволят на доставчиците да предложат различни виртуални мрежи в рамките на същата мрежа, които са конфигурирани така, че да изпълняват изискванията на клиенти. Това ще е от полза както за бизнеса, така и за здравеопазването, критични комуникации и изобщо за комуникациите, особено на натоварени публични места“, казва организацията CTIA.

Мобилният оператор AT&T също защитава срезовете в свое отделно становище. „В момента никой не знае как точно мрежовите срезове ще бъдат използвани. Както с всяка нова технология, мрежовите оператори трябва да имат бизнес възможност да разработят и тестват различни казуси за използване, в рамките на правилата, които Комисията може да приеме. Комисията не трябва превантивно да ограничава използването на 5G мрежовите срезове, отвъд това те да покриват изискванията като всички останали широколентови услуги“, казва телекомът.

Засега FCC не е взела окончателно решение. Очаква се това да се случи на 25-ти април т.г. То може да има своите последици и в други региони, които също ще трябва да определят дали срезовете трябва да подлежат на допълнителни регулации или не.

Related Posts