5.5G достигна 10Gbps на тестове в ОАЕ

5G antenna

Тестовете с 5.5G (официалното име ще е 5G-Advanced, но се очаква 5.5G да стане по-популярно) продължават на все повече места. Те постигат добри резултати, като преди дни в ОАЕ бяха достигнати и 10Gbps скорости на теглене.

Това е станало по време на тестове на местните оператори Etisalat и Du, под наблюдението на местният регулатор за телекомуникации и дигитално правителство (TDRA), съобщава онлайн изданието Telecoms. Операторите са имали за цел да постигнат 10Gbps скорост на теглене през 5G-Advanced в 6GHz спектър, като са използвали 400MHz дял.

„Експоненциалният брой потребители на интернет и научните постижения, на които светът днес е свидетел, изискват още по-високи скорости, за да покрият нарастващото натоварване на мрежите и да бъдат в крак с високите спецификации на нововъзникващите технологии на световната сцена, като приложенията на метавселената, например“, казва н.пр. Маджед Султан ал-Месмар, главен директор на TDRA.

Първи сред първите

ОАЕ смятат, че са първата страна, която официално достига тези скорости. Тя има големи очаквания към технологията.

„Постигайки скорост от 10Gbps… тази нова, глобално безпрецедентна скорост ще доведе до по-бърз трансфер на данни, поставяйки началото на нова ера на висококачествен стрийминг и безпроблемни облачни услуги. Експериментът също така ще подобри IoT чрез осигуряване на инфраструктурата, необходима за едновременно обслужване на множество свързани устройства, като същевременно гарантира безпроблемна и надеждна свързаност“, допълва ал-Месмар.

5G-Advanced има още по-амбициозни цели от 5G. Huawei, един от големите поддръжници на технологията, я описа, че тя трябва да подобри почти всички аспекти на 5G 10 пъти – 10 пъти по-високи скорости, 10 пъти повече едновременни връзки на устройства, 10 пъти по-малка енергийна консумация и т.н.

„В това изпитание използвахме авангардна технология, чрез която успяхме да извлечем максимума от 5G и се стремим чрез резултатите, които постигнахме, да направим скок, който не само подобрява качеството на предоставяните услуги, но и но също така поставя основата за бъдещи иновации, които допринасят за придвижването на цифровата трансформация напред към реализиране на целите на визията „We UAE 2031“. В основата ѝ е създаването на най-новаторската и добра инфраструктура, като всичко това е в подкрепа на бъдещето общество и икономика на дигиталното знание“, допълва ал-Месмар.

С това тестовете, част от Фаза 2 от внедряването на 5G-Advanced са приключили. Те са част от усилията на местното правителство и за подобряване на устойчивостта. 2023 г. е обявена от властите в страната за „Година на устойчивост“, като се провеждат много експерименти в тази сфера. Сред тях е и оптимизиране и намаляване на вредните емисии на 5G мрежите, особено с използването на повече спектър в средните честоти.

Значението на честотната лента от 6 GHz се крие във факта, че тя бележи напреднала стъпка към широкото приложение на IoT чрез достигане на скорост от 10 гигабита в секунда, където телекомуникационната мрежа се разширява, за да побере хиляди малки предаватели и приемници, разпръснати из целия умен град“, казва TDRA в съобщение до медиите.

Related Posts