Nokia и VMO2 правят първата британска 5G болница

stck-digital-healthcare

Nokia и Virgin Media O2 обявиха, че заедно с британската Национална здравна служба изграждат първата в страната „5G свързана болница“. Според тях тя ще основата, на която да стъпят бъдещите болници и това ще промени здравеопазването.

Болницата е в южен Лондон и е част от проекта Maudsley Smart Hospital, който включва изграждането както на здравното звено, така и на умна аптека. Две крила в Кралската болница Витлем, най-старата психиатрична болница в света, са заделени за 5G проекта. Те разчитат на частна 5G  мрежа, която позволява използването на IoT сензори, добавена реалност и изкуствен интелект в практически всички дейности.

5G иновации в изобилие

5G болницата ще позволи тестове с най-различни технологии. Сред тях е дигитализирането прегледите. Лекарите ще използват устройства за актуализиране на данните на пациентите и ще пестят време. Самите прегледи също могат да се извършват с помощта на по-модерно оборудване, а 5G мрежата осигурява работа и реакция в реално време с много по-висока прецизност.

Болницата ще има и IoT лаборатория за иновации. Чрез нея ще се използват IoT устройства и сензори, които да помагат за оптималното съхранение на лекарствата и консумативите. Целта е да се намали изхвърлянето на скъпи лекарства само, защото не са били съхранявани добре. IoT системите ще помагат за следене на качеството на въздуха в помещенията, както и заетостта на бюрата и залите за срещи.

5G болницата ще се възползва и от технологии с добавена реалност. Една от тях ще е Remote Expert, която позволява на служители по поддръжката да отстраняват проблеми от разстояние чрез помощта на AR шлемове. Чрез тази технология експерти от разстояние ще могат да дават указания на служителите на място и да ги „водят“ в решаването на различни проблеми.

Spatial Insights пък ще е технология с изкуствен интелект, която ще анализира движението на хората чрез видеокамерите. Тя ще изготвя анализи, които да помогнат за бъдещето оптимизиране на разположението на леглата, мебелите и чакалните, за да се подобри придвижването в болницата.

stck-healthcare
Новата ера на здравеопазването

Реализиращите проекта имат много големи очаквания за неговите резултати и ползи. Умните системи трябва да подобрят цялостната работа на болниците, да намалят опашките и времето за чакане. Също така в дългосрочен план трябва да помогнат за намаляване на „прегоряването“ на служителите и да внесат повече ред и предвидимост в ежедневието им.

„Целта ни е да начертаем разгръщането на безжична свързаност и умни болници в активите на Националната здравна служба през следващите три до пет години“, коментира Майк Смит от VMO2, цитиран от Yahoo News.

Една от основните задачи е вече не да се демонстрират възможностите на 5G и здравните технологии. Те са ясни. Задачата в случая е да се покажат реалните ползи и резултати, които те ще предложат в ежедневието на лекари и пациенти. Това е важна първа стъпка, която ще даде много ценна информация за по-нататъшното навлизане на технологиите във все повече клиники.

Related Posts