Samsung и Ericsson обявиха два самостоятелни рекорда за 5G скорости

Надпреварата в развитието на 5G продължава. Samsung и Ericsson обявиха два самостоятелни рекорда за максимална скорост с новата технология в различни условия.

И двата рекорда показват потенциала на 5G технологията и възможностите за развитие пред нея. Те са приложими в реална среда и ще могат да се използват за различни проекти.

Ултрабърз mmWave трансфер

Рекордът на Samsung е постигнат заедно с компанията NBN в Австралия. Тя използва различни софтуерни оптимизации, за да постигне максимума на 5G мрежата си, като е част и от мащабен проект на австралийското правителство на стойност 750 млн. австралийски долара.

Тестът реално постига два успеха. Първият е дистанция на mmWave пренос на данни в рамките на 10 км. при използване на 28GHz мрежа и Compact Macro.

Вторият е постигнатата средна скорост – 1.75Gbps теглене на данни и 61.5Mbps за качване на данни. Като се има предвид дистанцията, която за пръв път се постига, достигнатите скорости са много добри. Пиковата скорост на теглене е още по-висока – 2.7Gbps.

За целта са използвани споделени 800MHz спектър и 8 компонента, както и 5G mmWave оборудване на трети лица. „Резултатите от опитите със Samsung са значимо постижение и демонстрират как тласкаме иновациите напред и подкрепяме дигиталните способности на Австралия“, казва главният технически директор на NBN Рей Оуен.

Той допълва, че рекордът „доказва огромния потенциал на mmWave технологията и способността ѝ да предоставя подобрена свързаност и капацитет и да адресира предизвикателствата на„последния километър“ в извънградските райони“.

NBN има големи амбиции в сферата и иска да предлага фиксиран безжичен интернет, който е крайно необходим в Австралия с големите разстояния там. Огромната част от населението живее покрай бреговете, но има и макар и малко хора, които са във вътрешността на страната и изграждането на инфраструктура до тях е трудно и скъпо.

5G mmWave
Високи скорости в по-популярен спектър

Ericsson пък е експериментирала с 3.5GHz спектър в САЩ, заедно с OnGo Alliance. Това е т.нар. CBRS спектър, който е доста популярен там и има голям потенциал, стига да бъде развит както трябва. Това е целта на алианса, а Ericsson иска да покаже, че спектърът също може да постигне много високи скорости за пренос на данни.

Компанията казва, че е успяла да реализира „първата демонстрация на 5G връзка в CBRS спектър на закрито, която прехвърля 1Gbps.“ Използвана е 5G SA платформа, което също е важно постижение. Използвано е само едно устройство, но мащабирането към повече паралелни потребители е възможно.

„Радваме се да продължаваме да демонстрираме какво е възможно с 5G. Ericsson ще продължи да предлага най-добрите технологии, за да реализира пълния потенциал на 5G и CBRS, както и да ги предлага бързо на пазара, за да може да катализира използването на тези разработки“, казва Пол Шалонер, вицепрезидент на мрежовите решения на Ericsson North America.

CBRS спектърът е разглеждан като един от добрите варианти за реализиране на максимум капацитет и скорост при по-ниските честоти. Смята се, че той ще е популярен за конкретни проекти и нишови цели, като например високоскоростен трансфер на закрито. Това ще го направи подходящ за частни мрежи, летища, конферентни зали и други места с голям трафик.

Related Posts