Умни дигитални решения могат да модернизират пристанищата

„Пристанищата могат да подобрят оперативната си ефективност чрез „умни“ дигитални решения. Дневният наем за големи плавателни съдове може да достигне стотици хиляди долари – допълнителни процедури или забавяния могат да означават загуба на десетки хиляди долари. Чрез 5G технологията, изкуствения интелект и автономното шофиране може да намалим разходите и да повишим ефективността, да цифровизираме и автоматизираме пристанищата“ каза Иван Иванов, маркетинг директор в Хуауей Технолоджис България по време на конференцията конференцията „Дигитален Бургас.Умен град“.

Събитието се организира от община Бургас, с участието на министерства, регулаторни органи, общинска администрация и общински съветници, общински предприятия и районни кметове, представители на ИКТ сектора, телекоми, инвеститори, банковата и академична общност. „Дигитален Бургас, Умен град“, цели да засили осведомеността на гражданите, бизнеса, държавната и местна власт за приложение на иновациите и технологиите в живота на един „умен“ град.

На събитието взеха участие зам. министъра на транспорта и съобщенията, г-н Дилян Берковски и зам.министъра на иновациите и растежа, г-жа Карина Ангелиева. Те представиха програмите на правителството за финансиране на проекти в областта на ИКТ дигитализацията, насърчаване на иновации и конкурентоспособност.

Според маркетинг директора на Хуауей Технолоджис „Крайната цел на дигиталната трансформация е да оборудва градовете с дигитален мозък. Днес новите системи за безопасен град позволяват централизирано управление в различни отдели, включително обществена сигурност, транспорт, опазване на околната среда и помощ при бедствия. Технологията на интелигентния град може да направи градовете по-ефективни, което е необходимо предвид прогнозирания бърз растеж на градското население през следващите няколко десетилетия.

Той даде за пример едно от най-големите и ключови пристанища в Китай –  Нинбо- Джоушан, което работи 24/7, 365 дни в годината. Най-голямата нужда на едно такова пристанище е  да се повиши автоматизацията и ефективността му.

Нормалните пристанищни процедури включват хора и машини, които работят заедно, което, понякога може да бъде трудоемкo и сложнo. В Нинбо- Джоушан интелигентните пристанищни  5G услуги обхващат основните оперативни процедури, включително три основни 5G приложения за разтоварване на товарни кораби: интелигентно управление на товара, автоматизирана логистика с безпилотни камиони, както и дистанционно управление на крана. 5G решението на Huawei предоставя 15 канала с високодетайлни (HD) камери, HD видеото, заснето от камерите, се разпространява локално чрез мулти-достъп до изчислителни технологии (MEC), разположени в стаята на сървъра на порта, така че данните да не напускат зоната на пристанището. Използвайки 5G мрежата и MEC, операторите на товари могат да работят от климатизиран интелигентен товарен команден център.

Решенията за умно управление на Huawei са приложими в индустрията. Скоро компанията откри Европейски център за доставки в Пати, Унгария, който разпределя десетки хиляди поръчки всеки месец. Центърът е изцяло дигитализиран и разполага със собствена 5G мрежа, което го прави един от първите 5G „умни“ промишлени центрове в Европа.  Дигитализацията на центъра помага за по-бързо изпълнение на поръчките, по-добро качество на услугите и по-ниски разходи, което е много важно.

„За нас е важно да имаме визия за години напред, тъй като иновациите във всички сфери налагат бързи и динамични промени, от които и ние самите сме част. В  интелигентния свят, в който живеем, дигитализацията ще допринесе за по-доброто управление на градската среда, с по-ефективно използване както на природните, така и на човешките ресурси и по-ефективно градско управление.  Правителствата ще имат възможност да се възползват от цифрови платформи, които ще направят достъпа до услуги на гражданите много по-лесен, бърз и удобен.“, допълни още г-н Иванов.

Хуауей Технолоджис България ЕООД е генерален спонсор на конференцията „Дигитален Град.Умен Бургас“. „Хуауей е една от най – мощните и иновативни компании в световен мащаб, която задава модата в технологиите“, каза д-р. Мартин Захариев, модератор на събитието.

Related Posts