United Group обяви, че придобива “Булсатком”

Собственикът на „Виваком“, United Group, обяви, че е подписал договор за придобиването на „Булсатком“. „Придобиването е част от дългосрочната стратегия на United Group за разширяване и укрепване на пазарното й присъствие в България. Към момента United Group оперира в осем държави в региона, като това придобиване ще ускори допълнително нейния растеж“, казва компанията в съобщението си до медиите.

Компаниите не обявяват финансови параметри по сделката. Няма и подробности дали „Булсатком“ ще продължи да оперира като самостоятелен бранд или ще бъде слят с „Виваком“. Второто изглежда по-вероятно на фона на изказването на главния изпълнителен директор на „Виваком“ Николай Андреев. В съобщението до медиите той казва:

„Ние знаем, че Булсатком премина през труден период и бе изправен пред много сериозни предизвикателства в настоящата икономическа среда. Но сме уверени, че тази сделка е чудесна възможност за компанията да се възстанови и да ускори по-нататъшното си развитие. Присъединявайки се към семейството на United Group, клиентите на Булсатком ще получат достъп до широк набор от услуги, включително висококачествени и иновативни продукти, широколентови, DTH и 5G технологии. С тази инвестиция ще подобрим значително и услугите на настоящите клиенти на компанията.“

„Булсатком“ е основана през 2000 г., като започна като доставчик на сателитна телевизия. С времето компанията разшири дейността си и започна да предлага интернет достъп, IP телевизия. За известно време предлагаше и 4G услуги, които обаче преустанови след изтичането на лиценза си за тях. Тя има и оптична инфраструктура, която изгради в множество градове в страната.

United Group казва, че сделката ще бъде финализирана след като бъдат дадени всички необходими разрешения от регулаторите.

“Придобиването на “Булсатком” е поредният важен етап от дейността на United Group в България, ключов пазар за нашата стратегия за растеж. Затвърждаваме нашия ангажимент да предлагаме на българските потребители най-качествените продукти и услуги и ще продължим да инвестираме в инфраструктура, технологии и съдържание“, казва Виктория Боклаг, изпълнителен директор на United Group.

Това е поредната голяма стъпка на United Group в България. През 2020 г. компанията навлезе в страната с придобиването на „Виваком“. От тогава тя инвестира в развитието на 5G мрежата на оператора, както и на 10GIGA оптична мрежа за широколентов интернет достъп. Компанията пусна и своята телевизионна услуга EON.

В България United Group притежава още и „Нова Броудкастин Груп“ и в. „Телеграф“. Общо по света United Group има компании в 8 държави с над 15.5 млн. потребители и почти 15 000 служители. Годишните ѝ приходи са близо 2.7 млрд. евро. Мажоритарен собственик на United Group е глобалната инвестиционна компания BC Partners.

Related Posts