Orange ще използва 5G мрежа за наблюдение срещу пожари в Испания

Операторът Orange обяви началото на нов проект, който комбинира нейната самостоятелна 5G мрежа (5G SA) и edge услуги, за да изгради система за превенция срещу пожари. Тя ще се използва за мониторинг на земеделски зони, складове и заводи за храна.

Системата ще използва комбинация от технологии, за да събира и анализира информация в реално време, както и да може да взима решения и да издава предупреждения за пожар или риск от такъв. В нея ще бъдат включени сензори от Интернета на нещата, дронове, автономни роботи и изкуствен интелект. Всички те ще разчитат на 5G мрежата на телекома, чрез която ще комуникират и ще се възползват от ниската латентност за обмен на данни.

Ще бъде приложен и т.нар. метод за „изчисления на ръба“ или edge computing. При него по-малки сървъри се разполагат близо до точката на използване на устройствата. Тези сървъри поемат основната част от изчисленията и обработката на данните, което допълнителни скъсява времето за анализи и реакция. Освен това намалява и натоварването върху интернет инфраструктурата, защото по-малко данни пътуват до дейта центрове. Обикновено към тях се изпращат само крайните резултати или се използват в ситуация, в която edge сървърът не разполага с нужния капацитет и/или възможности да изпълни дадената заявка.

Цялата тази мрежа ще бъда управлявана от изкуствен интелект. Той ще има за цел да събира информацията от всички сензори в реално време и да я анализира. Алгоритъмът ще може да предвижда пожари още преди да са започнали, като ще търси аномалии в температурата. Системата ще разчита на ултра ниската латентност на 5G SA мрежата, за да може да засича и най-малките аномалии и бързо да взима решения какви действия да предприеме.

В зависимост от конфигурацията, това може да са предупреждения към дежурен оператор, активиране на налични противопожарни системи и др. И тук ролята на 5G SA отново ще е ключова, за да може предприетото решение да бъде приведено в действие незабавно.

„Проектът е пример за големия потенциал на edge изчисленията, когато са подпомогнати от 5G+ мрежа, които те могат да дадат на бизнеса. Тези две технологии позволяват обработката на данни да се осъществява много близо до мястото на генерирането им, което е ключово за случаите, които изискват незабавни времена за реакция, като такива са автоматизацията в индустрията, системи за сигурност и развитието на умни градове, като целта е да подобрим качеството на живота в заселените райони“, казва Хоакин Колино, B2B директор в Orange.

Телекомът ще инвестира 4 млн. евро в системата.1.3 млн. евро от тях идват от програма на испанското Министерство на икономиката и дигиталната трансформация. В инвестицията са предвидени и разработка на още потенциални ползи и казуси, в които технологията да бъде полезна. Предвидено е тя да може да се разгърне и за други индустрии.

Related Posts