5G мрежите започват да носят пари на операторите

Private 5G Network

Инвестициите в 5G инфраструктура вече започват да се отплащат. Това показват резултатите от новото регулярно проучване Ericsson Mobility Report. Докладът е към юни 2023 г. и открива, че има връзка между увеличаващото се потребление на 5G мрежи с ръста на приходи.

Анализът показва, че през последните две години има общ годишен темп на растеж от 3.5% и общо 7% в 20-те най-големи 5G пазара на база брой 5G абонаменти, отбелязва FierceWireless. Ericsson коментира, че за повечето оператори все още е трудно да аргументират вдигане на цените заради инфлацията, но най-добрите 5G телекоми проактивно са прехвърлили доста клиенти към по-скъпи планове, като са успели да ги убедят в добавената стойност на 5G.

Първите стъпки са малки

Докладът открива, че само 22% от операторите предлагат 5G услугите си на различна цена спрямо 4G предложенията си. Повечето телекоми предпочитат да включат 5G достъпа като част от наличните си планове, които са малко по-скъпи. Най-честата практика е малко по-скъп план, но с много повече включени услуги.

Северна Америка е регионът с най-голямо навлизане на 5G услугите – 41%. За сега неограничените 5G планове са предпочитани от телекомите там, като няма ограничения нито в трафика, нито в скоростта. В други региони по света предпочитани са неограничените по трафик планове, но разделени на различни максимални скорости.

Операторите също така включват допълнителни услуги в плановете – системи за сигурност, клауд сторидж, стрийминг услуги и др. Друг харесван подход е пакетиране на мобилния абонамент с друга услуга, например фиксиране интернет или телевизия, за по-големи отстъпки.

Както и други анализатори са отбелязвали, расте интересът и към фиксираният безжичен интернет (FWA). Докладът на Ericsson също открива такава тенденция. По света вече има около 100 оператора, които предлага 5G FWA. В повечето случаи те също са неограничени по трафик и разделени на скорости. Ericsson прогнозира, че до края на 2028 г. по света ще има над 300 млн. FWA абонати спрямо 100 млн. към края на 2022 г. Компанията очаква 80% от тях да са 5G и да генерират 30% от мобилния интернет трафик през 2028 г.

Атрактивни следващи 5 години за 5G

Ericsson очаква абонатите на 5G услуги да растат стабилно през следващите 5 години. Само в Северна Америка до края на тази година те ще са над 250 млн. и ще достигна 410 млн. след 5 години. Тогава над 90% от всички мобилни абонати на континента ще използват 5G.

По света интересът към 5G също ще расте. Ericsson очаква до края на тази година по света 5G абонатите да прехвърли 1.5 млрд.

Компанията отчита и очакван солиден ръст на мобилния трафик. В момента през мобилните мрежи преминават около 126 екзабайта трафик всеки месец. Това е близо двойно спрямо първото тримесечие на 2021 г. Ericsson изчислява, че 10% от най-активните потребители генерират 70% от трафика. В Северна Америка например потребителите, които използват над 20GB трафик месечно са само 14% от всички, но генерират 80% от целия трафик.

Related Posts