Митовете 1: 5G предизвиква или пренася COVID-19

О

пределено най-големият мит свързан с мобилните мрежи от пето поколение (5G) е този, който обвързва технологията с разпространението на коронавируса COVID-19, който покоси света през 2020 г. Учени от целия свят и от различни специалности описват твърдението „като напълно откровени лъжи“, а водещи политици в някои държави, като „опасно безумие“.

Причината е, че тази дезинформация първо директно заблуждава населението към грешни твърдения, второ, може да ги подтикне към опасни действия, каквито бяха палежите на ключови телеком инсталации във Великобритания.

За да анализираме по-добре мита, ще трябва да видим основните опорни точки на тези, които го разпространяват. В случая с 5G и COVID-19 те са следните:

  • Новото поколение мобилни мрежи директно пренася вируса
  • Милиметровите вълни на 5G понижават имунитета (ще го разгледаме в отделен материал тук)
  • Страните с голям брой случаи изключват своите 5G мрежи, за да спрат разпространението на вируса

След което ще разгледаме дали са верни, какви са аргументите зад тях и колко издържат те на по-задълбочена проверка.

Твърдение 1: 5G пренася коронавируса

stck-5g-covid-19-2

В пика на пандемията, дезинформацията, че 5G мобилните мрежи пренасят коронавируса се предаваше онлайн по-бързо отколкото самата зараза. Както и редица фалшиви новини свързани с COVID-19. Дори Световната здравна организация (СЗО) описа целия процес като „инфодемия“ и беше принудена да създаде страница в която разглежда отделните митове за коронавируса.

Според СЗО и редица учени, няма как 5G мобилните мрежи да пренасят COVID-19 заразата. Причината е, че тя се разпространява по въздушно-капков път. Това означава, че вирусът се съдържа във водни капчици и секрети вследствие на дишане, кихане, кашляне и др., които попадат по различни повърхности.

eng-mythbusting-ncov-(15)

След което те отново могат да се озоват в човешкия организъм – било то директно с вдишване или индиректно с пипане. Радиовълните не влияят по никакъв начин на целия този процес. Независимо от техния вид. В подкрепа на тези твърдения се включиха различни международни организации, национални регулатори и агенции.

Основното доказателство, което се използва от тези конспиративни теории е, че коронавируса тръгва от китайски град Ухан, който е един от първите с 5G мрежа в страната. След което някои от най-засегнатите места от COVID-19 по света също разполагат с работещи наскоро 5G мрежи. Проблемът на тази теория е, че новият вирус засяга много държави и региони, в които новата технология не функционира. България е един от примерите – 5G е само тествана през лятото и есента на 2019 г. и няма работеща мрежа през настоящата година, когато пандемията избухва. Други такива примери са: Сърбия, Турция, Гърция, Франция, Иран (тежко засегнат от пандемията).

Твърдение 2: Пандемията започва да се овладява след изключване на 5G мрежата

Ookla-5g-map

Друг силен на пръв поглед коз в ръцете на привържениците на конспиративните теории е, че правителствата спират 5G мрежите, за да овладеят пандемията. За доказателство се показват данните от онлайн платформата nperf.com за град Ухан, в който такава не функционира.

Проблемът е, че в тези сайтове данните са непълни, защото се събират от потребителски тестове. Например, според nperf.com китайският оператор China Telecom, който е с 336 млн. мобилни абоната през 2019 г. не разполага с работеща мобилна мрежа. Не само 5G, но и от предходните поколения.

Освен това, методологията е много често различна. В същия момент, платформата nperf.com показва за активни няколкото тестови базови станции във Франция, като в страната още няма пусната търговска услуга. Тя е отложена след като търговете за 5G честотите ще се проведат през септември 2020 г.

nperf-china-5g-map

Всъщност, ако използваме тази логика може да оборим напълно твърдението, че заради опасността на новите мрежи, Швейцария ги е забранила. Според данните на Ookla в алпийската държава има стотици работещи 5G базови станции.

Последният пирон в ковчега на този мит е Нова Зеландия, която обяви през май, че е преборила коронавируса. В същия момент, в островната държава има работещи 5G мрежи на операторите Spark NZ и местното звено на Vodafone. Част от базовите станции на последната са видими през двете онлайн платформи на Ookla и Nperf.com. Тепърва ще се изгражда национално покритие, като Нова Зеландия реши да не провежда търг за честотите в 3.5 GHz, а да ги разпредели директно на трите оператора.

Related Posts