Vodafone пуска термокамера за борба с коронавируса

К

Коронавирус пандемията не е предизвикана от мобилните мрежи от пето поколение (5G), но технологията може да се окаже ключово средство за борбата с новата зараза. Примерите за това са много, в епицентъра на заразата в китайския град Ухан, бяха разположени 5G базови станции за бърз трансфер на данни в болниците. Британският телеком Vodafone пуска друго приложение, което може да помогне за борбата с новия COVID-19 – свързана термокамера.

Инструмент за нормалност и превенция

thermal-camera-vodafone-2

Новото устройство може да проверява в реално време дали хората в нейния обсег. Тя може да измери телесната температурата на до 100 души в минута и да сигнализира дали някой може да има грипоподобни симптоми. Инсталира се бързо и лесно, без допълнителна апаратура. Чрез нея се осигурява непрекъснато 24-часово наблюдение на ключови места, като летища, гари, обществени сгради и др.

Новата термокамера на Vodafone може да се използва и от бизнеса за подобна цел. Било то за проверката на големи офис сгради или за следенето на състоянието на работниците в някое обемно производство. Подобни решения ще са ключови за продължаването на нормалната икономическа дейност, предвид факта, че заплахата от коронавирус се очаква да продължи с различен интензитет поне още година-година и половина.

Свързаност срещу пандемията

Heat-detection-camera-4-1394x1115

Термокамерата на Vodafone е разработка на звеното на телекома за Интернет на нещата (IoT), както и от акселератора за 5G идеи на оператора. Именно тези технологии се очаква да могат да се развият масово чрез разгръщането на 5G мрежите. Наличието на връзка от пето поколение не е задължително, но е препоръчителна, особено ако подобен тип решения започнат да се ползват масово.

„По време на тази криза, ролята на Vodafone и на останалите телекоми е поддържаме свързаността във Великобритания“, коментира Анн Шийън, бизнес директор във Vodafone. „Сега се опитваме да помогнем на британците да се завърнат на работа, като гарантираме тяхната безопасност“.

„По време на тази криза, ролята на Vodafone и на останалите телекоми е поддържаме свързаността във Великобритания“

Анн Шийън, бизнес директор във Vodafone

Тя допълни, че термокамерата и подобни технологични решения ще играят ключова роля в завръщането към нормалния ритъм след пандемията.

Докато свързаността доказано помага за преодоляването на последствията от коронавируса, противниците на 5G технологията правят точно обратното. Водени от конспиративните теории, че COVID-19 се разпространява от антените на мобилните мрежи от пето поколение, вандали запалиха дузина базови станции във Великобритания. Крайният резултат е, не само че са прекъснали мобилната връзка, която е била 3G и 4G, но не и 5G, но и са прекъснали и фиксираната оптична мрежа. Така цели региони са останали откъснати от света, като е нарушена и комуникацията между спешните служби.

Неслучайно зам. министър-председателят на Великобритания Майкъл Гоув обяви директно конспиративните теории, като „опасно безумие“.

Това е просто безумие, освен това е и опасно безумие

Майкъл Гоув, зам.министър-председател на Великобритания

„Това е просто безумие, освен това е и опасно безумие“, коментира Майкъл Гоув, цитиран от британския сайт TheRegister.

Няколко месеца по-рано, британския телеком регулатор OFCOM направи мащабно замерване на излъчванията на мобилните базови станции. Резултатите показват, че 5G мрежите съставляват едва под 0.5% от максимално допустимите от Световната здравна организация (СЗО) лимити. Любопитно е, че по-ранните 3G и 4G технологии засега излъчват по-силно, но са далеч от някакви притеснителни стойности – под 1.5% от таваните определени от СЗО.

Related Posts