Intel изпитва трудности в 5G сектора, но не се отказва

Intel е в трудна ситуация напоследък. Компанията загуби около 40% от стойността на акциите си от февруари 2021 г. насам. Изпълнителният директор Пат Гелсингър се опитва да възроди ИТ гиганта, който не успя да отговори на солидния натиск и възход на Nvidia, изкуствения интелект, 5G и останалите нови технологии.

Именно 5G секторът беше виждан от Гелсингър като потенциална ниша за успех. Той реши да въведе Intel в сегмента и се надяваше на добри резултати. Те обаче не се случват, съобщава LightReading.

Компанията не сполучи на момент. Разгръщането на 5G мрежите съвпадна с пандемията, последвалите войни, висока инфлация и икономическа несигурност. Това накара доста оператори да преосмислят разходите си и да ограничат инвестициите, като ги насочат към традиционните им партньори по отношение на доставчици на оборудване. И дори и те отчитат трудности.

5G chips
Добре, но може и по-добре

Следователно за Intel ситуацията е още по-сложна. И по време на обявяването на финансовите резултати на компанията в края на април т.г., Гелсингър е директен. Отчетени са „значителни спадове“ на 5G пазара.

Общите продажби на Intel са се увеличили с 9% до 12.7 млрд. долара. Но приходите само в 5G сегмента спадат с 8% до 1.4 млрд. долара. И това е единственият основен бизнес сегмент на Intel, който отчита спад.

Но все пак е очаквано. Целият RAN пазар за 2023 г. (мрежово радиооборудване) отчита спад. При това по-голям – 11% до 40 млрд. долара, показват данни на Omdia. И прогнозите са, че през 2024 г. ще има още между 4% и 6% понижение. Dell’Oro прогнозират 4% свиване, а Ericsson обяви числото за „оптимистично“.

Така че Intel е в сложната ситуация да не е виновна за слабия резултат на 5G отдела си, но да понесе последствията от този факт. Компанията обаче не се отказва от този пазар. И има защо.

Тя всъщност е в добра позиция. Intel продава чипове за базовите станции както на Ericsson, така и на Nokia. А двете компании си поделят по-голямата част от пазара извън Китай. Останалите проценти от сектора се държат предимно от Huawei, които не са клиент на Intel.

И така Intel е в позицията да извлече добри резултати заради факта, че е доставчик на чипове на двама от водещите производители на мрежово оборудване. Но и също така ще пострада повече, когато и двата доставчика също усещат трудностите на пазара.

Intel обаче има и други проблеми. Nokia я критикува за някои от чиповете ѝ и по-конкретно, че представя чипове като готови за „обща употреба“, а те са специално оптимизирани за 5G RAN. Бъдещата архитектура Granite Rapids-D също ще предложи новости, които може да направят чиповете идеални за RAN употреба, но не и за сървъри за други цели. Това е проблем за доставчиците, защото не могат да ги използват в сървъри за общи цели и трябва да купуват други чипове. Nokia например е избрала Marvell Technology, за да покрие „дупката“.

Не трябва да се подценяват и ARM процесорите. Те са доминиращият стандарт при смартфоните, но засега имат скромно участие при сървърите и оборудването. Обаче това може да се промени, като вече има специализирани разработки в тази посока. А втора е още един проблем и конкурент, който в обозримо бъдеще може да затрудни ежедневието на Intel.

Related Posts