Ще измести ли сателитната връзка 5G мрежите

През последните няколко седмици темата за сателитните връзки и смартфоните стана особено актуална. Няколко паралелни слуха и реални събития провокираха това и превърнаха разговорите за сателитните връзки с тенденция, която според някои дори заплашва 5G мрежите.

Всъщност, по-скоро е точно обратното. 5G и сателитите комуникации могат да са си от голяма съвместна полза. Но, разбира се, има и конкурентни проекти. Накратко, изведнъж сателитната мобилна комуникация се превърна в доста гореща тема с множество разновидности, голям потенциал, сериозни очаквания и значими играчи.

Сателити + 5G = ?

5G мрежите са чудесни, но не могат да покрият целия свят със своята висока скорост, ниска латентност и голям капацитет. Сателитната комуникация пък може да е навсякъде по света, но не предлага същите технически възможности и е много по-скъпа. Освен това изисква специално оборудване, което също е с висока цена и далеч от практично.

Но ако двете технологии се обединят, могат да си помогнат взаимно. Напредъкът в сателитните технологии позволява по-евтиното изстрелване на много повече малки сателити, които да осигуряват по-достъпни цени за комуникация. А с малко работа, те могат дори да са начин за по-лесното разширяване на 5G мрежите в районите, където няма как да се осигури тяхното покритие, например в океаните или за самолетите.

Водещи компании като SES, Inmarsat и други вече работят по такива проекти. SES например вече има концепция, която предвижда сателитите с допълваща роля за 5G мрежите – да покриват „дупки“ в покритието, да увеличат „гъвкавостта“ на услугата, да намалят риска за 5G инвестиции и да предложат допълнителни функции и възможности за мрежата. „Представете си мрежа, която е достатъчно гъвкава да се оптимизира сама за всяка категория и да поддържа характеристиките за всяко възможно приложение на 5G технологиите“, казва SES.

През август 2022 г. Inmarsat дори представи конкретни планове за създаване на нова хибридна мрежа, която комбинира нови LEO сателити (в ниска орбита), заедно със съществуващи геостационарни спътници и наземни 5G мрежи. Компанията нарича мрежата си Orchestra, като ще е насочена към бизнеса. Тя ще може да се използва най-вече от компании, които имат обекти или превозни средства на трудно достъпни места, включително по море или във въздуха. Ще се предлага и за компании в сферата на отбраната и сигурността. Inmarsat планира да инвестира 100 млн. долара в рамките на следващите 5 години в изграждане на Orchestra.

Мрежата ще работи чрез индивидуални терминали, които клиентите ще получават, за да могат да получават сигналите и да ги превръщат в 5G покритие в района. Освен това всеки терминал ще влиза и в ролята на излъчвател на сигнал. Orchestra е изчислена така, че всеки терминал да осигурява нужния 5G капацитет за клиента, но и да може да препредава сигнал до друг сателит или терминал в близост и така да разширява мрежата още повече.

Компанията планира да изгради собствена 5G мрежа вместо да използва наличните на други телекоми. Така тя скоро ще стане директен конкурент на много мобилни оператори по света. Освен това няма да използва само свободен спектър, а ще кандидатства за лицензи в различни държави според нуждите. В прессъобщение Inmarsat казва, че има над 40 години опит в тази сфера, както и един от най-добрите екипи по отношение на регулации и спектър, така че може ефикасно и ефективно да избира кога, къде и какъв спектър да използва, лицензира или дори да споделя.

Пред FierceWireless компанията допълва, че 5G мрежата ѝ няма да е просто частна мрежа. Тя ще предлага клауд базирани апликации, мобилни VPN услуги, IoT решения за мореплавателния и авиационния сектор. Със сигурност няма планове мрежата да бъде достъпна на за крайни потребители. Но има други, които пък искат точно това…

SpaceX влиза в чата

В края на август т.г. пък SpaceX и телекомът T-Mobile обявиха изненадващ общ проект – т.нар. Zero-G услуга. Иначе казано, двете компании искат да създадат единна мрежа, която да осигурява връзка, включително от космоса за всички потребители с мобилен телефон и да няма никакви „дупки“ в покритието.

За целта SpaceX ще пусне ново поколение Starlink сателити, които ще са доста по-големи от сегашните. Теглото им ще достигне 295 кг. на брой, но ще имат възможност и капацитет да излъчват сигнал до мобилни телефони. Мъск иска проектът да влезе в „бета фаза“ на услугата преди края на 2023 г. „Нашата визия е, че ако имате ясна видимост към небето, значи имате и връзка“, казва изпълнителният директор на T-Mobile Майк Сийвърт.

Новите сателити ще имат доста по-големи антени с площ от около 25 кв. метра. Сигналът ще се изпраща и получава от Земята чрез стандартен лъч, който се отразява от повърхността ѝ. В първоначалната си версия, такъв сателит ще осигурява връзка между 2 и 4 мегабита и ще се използва за райони, в които няма друго мобилно покритие. Такъв капацитет ще е достатъчен за „хиляди гласови разговори и милиони текстови съобщения“, но не и за интернет сърфиране. Услугата ще е от полза и за райони, които с а пострадали от природни бедствия, за да се осигури комуникация за тях.

И още нещо важно – за смартфоните няма да се налага да бъдат преработвани. Те ще работят както досега. Мобилният телефон първо винаги ще търси връзка с наземна клетка. Ако не успее да намери такава, ще активира търсенето на сателит. Когато намери такъв, ще се свързва с него. Благодарение на софтуер, сателитът ще влиза в ролята на виртуална базова станция. T-Mobile дори смята да предложи тази услуга като част от повечето си абонаменти без доплащане. Тя ще е налична за САЩ, включително Аляска и Хавай, както и по-голямата част от световния океан. Двете компании казват, че проектът е отворен и за други телекоми, които да се присъединят и да предложат реципрочен роуминг по света.

Related Posts