ЕС избра 42 проекта за финансиране на 5G проекти

eu-flag-5g

Европейската комисия (ЕК) обяви, че е избрала 42 проекта за финансиране и развитие на 5G идеи и технологии. Това е втората част от проекти, които получават финансиране, което идва по програмата CEF (Connecting Europe Facility).

Европейският съюз е във втората фаза на CES, която е с обща стойност 1.6 млрд. евро. Те са насочени към цифрови технологии и развитие на дигиталната инфраструктура. Близо половината от общия бюджет е насочена за разпределение между 2021 г. и 2023 г. Сега 260 млн. евро от тях отиват за тези 42 проекта.

Тези проекти включват 179 фирми и организации от 18 държави. Сред тях са мобилни оператори, доставчици, компании за изграждане на инфраструктура, научни и обществени институции. Проектите са разпределени така, че да покриват всички сфери – услуги за крайни потребители, за бизнеса, развитие на инфраструктурата.

Най-голямото финансиране от 40.5 млн. евро ще е за изграждането на подводен интернет кабел между Португалия, Азорските острови и Мадейра. Вторият по големина грант е от 29.9 млн. евро и е също за подводен кабел. Той ще свързва Френска Гвиана с Европа през вече изградената основна система EllaLink. Третото по големина финансиране е 29.1 млн. евро и е за кабела Pisces, който ще свърже Иберийския полуостров с Ирландия.

Сред другите по-големи проекти са гейтуей в Арктика, който ще направи Cinia, а Orange ще изгради кабел, който да свърже европейските карибски територии. AFR-IX ще изгради две точки между Атлантика и Средиземно море за нови подводни кабели.

Готови за третата вълна

Междувременно ЕС вече започна и третата вълна заявки, като ще приема такива до 20-ти февруари 2024 г. Проектите ще са още по-големи с финансиране между 51 млн. и 100 млн. евро, като се търсят три основни категории – 5G покритие по транспортните коридори, 5G и Edge технологии в умни градове и още подводни кабели, наземна инфраструктура за сателити и комуникационни точки.

Също така и Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) обяви началото на своята програма за проучвания и разработки за 2024 г. Тя включва 129 млн. евро финансиране, като е насочено към развитието на 6G технологии и системи, както и за подготовката за стандартизирането на следващото поколение мобилни мрежи.

Основните сфери тук са пилотни проекти, проучване на различни вертикали за приложение на технологиите, развитие на инфраструктурата. Интерес ще представлява и изкуственият интелект и как той може да се използва за пълно управление на мрежите и 6G, както и за създаване на AI решения „от край до край“ за подобряване на ефикасността на работа на системите.

Друга важна цел е постигането на много добри показатели за устойчивост. Амбицията е устойчивостта да залегне още в дизайна на 6G – това мобилно поколение ще трябва не само да работи много по-добре и с по-ниска консумация на енергия, но и да „мотивира“ и спомага за развитието на устойчивостта като цяло и навлизането ѝ в максимално много сфери и обществото като цяло.

Проектите за тези идеи ще се приемат от януари 2024 г. Очаква се през втората половина на следващата година да бъдат обявени и избраните проекти за 5G и клауд технологии.

Related Posts