Браншът е готов за 5.5G. А потребителите?

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече са част от ежедневието на над 1 млрд. абонати по целия свят. Тепърва предстои и още по-бързото увеличение на броя потребители, които да се възползват от новата технология.

Но както често се случва в ИТ света, браншът вече не само гледа към следващата версия, но е и почти готов с нея. Тя ще се казва 5.5G (или 5G-Advanced), като макар да е подобрена версия на 5G, очакванията за нейните технологични възможности са много високи.

5.5 е равно на 10

По време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона тази година Huawei представи своята визия за 5.5G. Компанията описа 5.5G като еволюция на 5G, но и очаква значително подобрение на практически всички аспекти на мрежата. Huawei казва, че 5.5G ще трябва да предложи 10-кратно увеличение на производителността.

Това означава максимални скорости от 1Gbit/s до 10Gbit/s, 10-кратен ръст на капацитета за свързани устройства – до 100 млрд., както и 10-кратно намаление на консумацията на енергия. Мрежите ще са и по-интелигентни и лесни за управление.

5.5G ще позволи на операторите да предлагат гигабитови връзки на много повече клиенти. А в комбинация с изкуствен интелект и машинно обучение, мрежите ще могат автоматично да оптимизират ресурсите и управлението си, като намалят разходите за телекомите още повече.

Бърз напредък още сега

И докато хората все още свикват с 5G услугите, операторите трябва вече се подготвят за 5.5G. „2023 г. ще е критична за развитието на 5.5G. Тази година ще бъдат въведени стандартите 3GPP Release 18 (те описват спецификациите на 5.5G, бел. ред.). Освен това екосистемата на устройствата бързо узрява и спектърът е подготвен за ултрашироките честотни ленти. При подобни развития на нещата, комерсиалното разгръщане на 5.5G вероятно ще започне през 2024 г.“, коментира Ган Бин, вицепрезидент и главен маркетинг директор на отдела за безжични решения на Huawei, по време на MWC 2023, цитиран от LightReading.

Той допълва, че mmWave и 6GHz спектърът могат да се използват за 5.5G, за да се предоставят очакваните високи скорости. Вече има и модеми на различни производители, които постигат между 7Gpbs и 10Gbps скорости на теглене. Над 25 държави по света вече са разпределили високочестотния спектър.

Напредват и иновациите при антените, за да се осигури подобрена енергийна ефективност и покритие. Комбинацията от спектър в mmWave и 6GHz дава добри резултати и при тестове на Huawei с подобрена антена са достигнати и 10Gbps скорост. Индустрията залага големи очаквания на 6GHz+mmWave, която ще е от полза и за клиентите.

Увеличават се и различните начини, по които бизнесът използва 5G, отбелязва онлайн изданието Total Telecom. Повече компании искат да използват 5G в минната промишленост, заводи, пристанища, нефтени платформи, здравеопазване, тежка индустрия и т.н. Всичко това увеличава нуждите от все по-високи скорости и по-ниско времезакъснение. Това пък дава още един аргумент в полза на по-бързото навлизане на 5.5G, която ще може да покрие тези изисквания с лекота. Затова очакванията са, че 5.5G ще навлезе доста бързо, тъй като полза от него ще имат както бизнеса, така и съответно телекомите.

А крайните потребители?

Всъщност за тях няма да има кой знае какви промени. Да, 5.5G ще изисква нов хардуер, за да може да се покрият всички изисквания и да се постигнат най-високите скорости, които технологията ще предложи.

Това обаче не означава, че хората ще се втурнат масово да сменят 5G телефоните си с 5.5G. За масовия потребител разликата в скоростите ще е трудно да бъде усетена при ежедневни дейности. Затова 5.5G ще има по-скоро репутационна стойност за телекомите сред крайните клиенти – че са модерни и предлагат тази услуга.

В случая обаче обикновеният потребител ще е по-скоро косвен бенефициент и ще се възползва от 5.5G, защото така или иначе ще я има. Истинската стойност ще е за операторите и възможността им да предложат още по-специфични услуги за бизнеса.

Related Posts