Как 5G технологиите ще се отразят на IoT

Интернетът на нещата (IoT) трябва значително да промени начина на живот на хората. Милиони сензори и устройства ще са свързани постоянно с мрежата и ще събират и обменят информация, за да подобряват всеки аспект на ежедневието на хората, включително неща, за които те не подозират.

Умните градове, телемедицината, производството, автономните автомобили, виртуалната реалност и още много други дейности от Индустрия 4.0, ще са изградени на базата на IoT системи. Ако всичко това звучи твърде познато, то е защото почти същите думи и описания се използват и за ползите от мобилните мрежи от пето поколение (5G). Всъщност IoT и 5G могат да са си много полезни едни на други като два ключови сектора не само за ИТ индустрията, но и за бизнеса като цяло.

Ръка за ръка към бъдещето

IoT устройствата се характеризират с нуждата си от (почти) постоянна връзка с Интернет, която да е с много ниска латентност. Така ще могат да изпращат и получават данни в практически реално време, което е от ключово значение за контрол на множество системи. Например за анализ на трафика и динамично регулиране на светофарите. Или пък за определяне на маршрута на камион за сметосъбиране. Както и за анализи на качеството на въздуха, ниво на река, позиция на различни механизми и т.н.

Голямата част от IoT устройствата обаче ще са много малки сензори. Те ще трябва да се разполагат на най-различни места, включително такива, на които няма как да се прокара интернет по кабел, а дори и WiFi няма как да е практично решение. Именно тук е ключовата роля на 5G мрежите, които ще могат да осигурят нужната връзка и капацитет на IoT устройствата, особено когато става дума за 5G mmWave.

Според прогноза на MarketResearch за периода от 2021 г. до 2028 г. 5G IoT пазарът ще запише годишен ръст в размер на 73.64% и ще достигне стойност от 122.84 млрд. долара. При това очакванията са парите да са разпределени сравнително равномерно във всички региони, а не да се съсредоточат само в някои от тях както става с повечето технологии.

Комбинацията от 5G и IoT ще създаде множество възможности за компаниите. Например да автоматизират значителна част от процесите си в заводи, ниви, станции и друга инфраструктура и/или да ги управляват от разстояние. Това ще намали оперативните разходи, ще улесни цялостния работен процес и ще подобри продуктивността.

5G и IoT могат да създадат много атрактивни пазарни ниши. Например на умните домове. Комбинация от услуга на фиксиран 5G интернет за дома, заедно с умни устройства и сензори, може да направи създаването на интелигентен дом много по-лесно и достъпно отколкото е сега. Наличието на такава свързаност ще мотивира самите производители на такива устройства да предлагат 5G модели, което да унифицира пазара по естествен път.

Smart 5G Cars
Автомобилна революция

Една от сферите, в които комбинацията 5G и IoT има особено голям потенциал е транспортът. Изграждането на „умна“ инфраструктура е сред най-честите първи асоциации с тези технологии, но далеч не е единствената възможност.

5G и IoT може да се окажат катализатор за доста промени в автомобилната индустрия, смята Deccan Herald. Тези технологии ще позволят изграждането на умни магистрали, умни паркинги, интерактивни функции за управление и забавление в автомобилите и др., казва вицепрезидентът на Tata Elxsi Шаджу Ес.

Всичко това ще наложи и самите автомобили да поумнеят, за да могат да се възползват от тези технологии. Това са т.нар. V2X технологии. Те ще отворят нови възможности за автомобилния бранш, включително да направи колите по-сигурни, тъй като те ще могат да комуникират помежду си и да си споделят информация не само за потенциални инциденти по-напред, но и за внезапни промени в условията на пътя и др. Освен това те ще „знаят“, че от другата страна идват още превозни средства дори и шофьорът да не ги вижда (ако са зад завой или има намалена видимост например).

Пътуванията също ще могат да са по-приятни за пасажерите. Благодарение на 5G, IoT и V2X, автомобилите ще могат да са по-интерактивни и да отговарят на технологичните очаквания на хората – свързаност, динамика, „потапящи“ изживявания и др. Основното предизвикателство ще е за компаниите да могат да покажат достатъчно сериозна добавена стойност, която тези технологии ще предоставят, за да могат да аргументират неизбежното увеличаване на цените на автомобилите, което всички тези нови технологии ще провокират.

Related Posts