2024-та ще е годината на 5G SA

Самостоятелните 5G мрежи (5G SA) ще се развихрят през 2024 г. и ще започнат да се разгръщат глобално през 2025 г. Това прогнозира нов анализ на Heavy Reading, който разглежда развитието на петото поколение мрежи в краткосрочно бъдеще.

Според „5G Network Strategies Operator Survey”, водещите оператори по света вече активно изграждат своите самостоятелни 5G мрежи. Много от тях са пуснали такава инфраструктура поне в основните градове.

5G SA ще е от голямо значение за извличане на всички ползи от технологията, както и да положи основите за навлизането на 5G Advanced. Комбинацията от двете ще позволи на операторите да използват 5G пълноценно и да предложат пълен набор от услуги и технологии, които да предложат на клиентите си.

Vodafone 5G
Все още в първата фаза

Според проучването на Heavy Reading, по-голямата част от пазара все още е в първата фаза по отношение на развитие и пускане на 5G SA мрежи. Общо 25% от респондентите казват, че планират да предложат 5G SA услуга до края на тази година.

Уловката – тя ще е достъпна за клиенти, които разполагат със „съвместимо оборудване“. Това е нормално, тъй като и устройствата трябва да поддържат 5G SA. В масовия случай, за обикновените потребители това не е от чак такова значение. По-важно ще е за професионалистите и бизнес клиентите, които имат по-специфични изисквания и очаквания.

Други 33% от респондентите казват, че планират да предложат 5G SA услуги в конкретни вертикали и за избрани клиенти в рамките на годината. Проучването показва, че 20% са във фаза на „мек старт“ на 5G SA, a 17% са все още във фаза на тестове. Само 5% не планират никаква значима SA активност т.г.

5G скорост
Маратонът 5G SA

Според Heavy Reading 5G SA е на прага на голямата приемственост от индустрията. Формира се критична маса от интерес към 5G SA, която в един момент ще се превърне в двигател на еволюцията на 5G мрежите до края на десетилетието.

Индустрията вече не гледа на 5G SA като на еднократно или бързо усилие. Вместо това, плановете са дългосрочни, както и очакванията. Затова операторите подхождат по-бавно и методично към полагането на основите за 5G SA, което включва внимателно съчетаване с 4G покритието. Самото ядро на 5G в повечето случаи се разполага в клауд. Накрая остава да има и достатъчно абонати и клиенти със съвместими SA устройства.

След като 5G SA изградена и работи, предстои по-сложната и дълга фаза. А именно да използват техническите възможности и предимства на 5G SA за привличане на клиенти и увеличаване на приходите.

Самите технологии вече са многократно споделяни. Сред тях са мрежовите срезове, подобрена сигурност и криптиране, по-добра архитектура за Edge услуги, по-ниска латентност, по-висока скорост на качване и др.

В средносрочен план задачите пред 5G SA е да помогне за популяризирането на 5G-Advanced. Операторите, които разработят стратегия за ефективното съчетаване на двете, имат най-голям шанс за успех.

Heavy Reading предупреждава, че 5G SA не е универсално решение, което ако бъде въведено, автоматично ще доведе до големи приходи. Това е дългосрочна стратегия и инициатива, която изисква въвеждане и мащабиране на етапи според развитието на технологиите и търсенето на пазара, казват анализаторите.

Related Posts