5G играчите поглеждат към Луната

artemis-moon-lunar-astronauts

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) все още не са „превзели“ напълно Земята, но производителите вече „гледат“ отвъд нея. Следващата цел – Луната. Космическите комуникации са важна тема, която набира все по-голяма инерция.

Важността на темата е толкова голяма, че големи компании вече работят в тази посока. Сред тях е и операторът T-Mobile в САЩ, който наскоро е подал документи към американската Федерална комисия по комуникации (FCC) с предложения, съобщава LightReading.

Разговорът за лунният спектър започва

T-Mobile казва, че е добре регулаторите да помислят за създаване на нови правила в рамките на Международните радио регулации по отношение на използването на телекомуникационни технологии на Луната. Трябва да има ясни правила за всички потенциални ползватели на „лунен спектър“, казва операторът. Той призовава тези правила да се въведат така, че да не се налага да се преработват или преосмислят проучванията за използването на спектър на Земята.

FCC също подкрепя идеята. Регулаторът отбелязва, че много правителства и компании по целия свят вече активно подготвят мисии за Луната. Те включват както роботизирани машини, така и изпращане на хора, като по-амбициозните мисии очакват да изпратят човешки посетители на Луната през 2025 г. FCC казва, че очаква до края на десетилетието и в началото на следващото, регулярните космически пътувания, включително с хора, както и установяване на постоянни бази на Луната, да е нещо нормално. „Това не е спекулация“, допълва регулаторът.

Той коментира, че наистина има „спешна нужда“ да се подготви средата за планираните комуникации и за техническите спецификации за пренос на данни с цел за дългосрочно и продължително комерсиално и научно използване на такива технологии на и около Луната.

Вече има и такива проекти. Един от тях е LunaNet, който се разработва от НАСА и е част от програмата Artemis за връщане на хората на Луната. LunaNet ще е в основната на комуникацията на астронавтите по време на мисиите на Луната, като ще има „гъвкава архитектура“, която да може да се използва за всички комуникационни нужди на мисиите.

Lockheed Martin е сред компаниите, които работят по проекта. Тя е предложила своята разработка Parsec да е част от мрежата. Тя ще използва малки сателити, които да осигуряват връзката и със Земята. Те ще имат пълно покритие над Луната.

Nokia и Intuitive Machines имат интерес и към изграждане на частни 4G и 5G мрежи на Луната. Тестовете могат да започнат дори в рамките на тази година.

Ще е нужно световно сътрудничество

По-късно тази година в Дубай ще се проведе Световната радиокомуникационна конференция (WRC-23), която ще решава множество важни въпроси за бранша. Ключова тема ще е хармонизиране на радиочестотния спектър, за да могат оператори, производители и регулатори по-лесно да работят съвместно и да предлагат продукти и услуги на глобалния пазар с минимални преработки.

Лунната комуникация също ще е важна. FCC ще предложи конкретни честоти, които да се използват за комуникациите. Операторът Verizon предлага разработка на международна регулаторна рамка за управление на спектъра и тя да е основа на бъдещите проекти, разработки и проучвания за съвместимост. Липсата на ясна рамка в международен аспект оставя неясноти как която и да е технология за лунна комуникация ще може да бъде използвана ефективно“, казва телекомът.

Компаниите са единодушни, че първите версии на мобилните комуникации на Луната далеч няма да са със същата скорост и ефективност като наземните. Ще мине доста време преди да има 5G мрежи на Луната, но това определено е в плановете на бранша. Стига първо хората отново да стигнат до естествения земен спътник, но въпреки че все още не са, подготовката за този момент трябва да започне още сега.

Related Posts