Ericsson отчита още подобрения на 5G мрежите и нереализиран потенциал

Редовният доклад на Ericsson за развитието на мобилните технологии е готов и показва, че 5G мрежите очаквано продължават своето развитие, като подобряват представянето си. Все още има сфери с нереализиран потенциал, но и самите оператори постепенно стават все по-смели в разработката и предлагането на по-различни оферти.

5G набира популярност и сред потребителите. Ericsson казва, че през първото тримесечие на тази година 5G абонатите са се увеличили с още 160 млн. по целия свят. Така общият им брой е над 1.7 млрд. Прогнозата е, че технологията ще стане доминантна по брой абонати през 2028 г., а през 2029 г. ще достигне 5.6 млрд. абонати, което ще е 60% от всички по това време.

Ericsson очаква, че през 2029 г. Северна Америка ще е регионът с най-голямо навлизане на 5G от гледна точка на пропорции – 90% от ползвателите на мобилни услуги. На второ място ще е Съветът за сътрудничество в Персийския залив – 89%, следван от Западна Европа – 86%. Африка под Сахара също ще се представи по-добре от очакваното с 320 млн. абонати – 28% от всички в региона, към 2029 г.

„Разгръщането на 5G продължава и е далеч от завършено. Виждаме стабилно увеличение на 5G абонатите по целия свят, като очакваме за 2024 г. те да се увеличат с почти 600 млн. За да използваме пълноценно потенциала на 5G, трябва да има постоянно разгръщане на 5G SA (самостоятелни) мрежи и увеличаване на плътността на 5G покритието в средните честоти“, казва Ericsson в доклада си.

installing-ericssons-5g-radios-at-telstras-innovation-centre-on-the-gold-coast-australia
Повече смелост

Ericsson отчита, че честотите в средния спектър се оформят като най-предпочитани от операторите. Това е така, защото те предоставят добър баланс между обхват на покритието и капацитет. Въпреки това спектърът все още се използва от едва около 25% от базовите станции извън Китай.

Дори и това е достатъчно да помогне за отчитане на добри резултати. Скоростта и качеството на връзката например се подобряват осезаемо. Един от тестовете отчита, че 97% от всички потребителски активности в 5G мрежа в средните честоти се осигурява „време за достъп до съдържанието“ от по-малко от 1.5 секунди.

Освен това операторите постепенно стават все по-смели в предлагането на по-разнообразни услуги с 5G. Например фиксиран мобилен интернет достъп (FWA). Този сегмент се оформя като доста атрактивен за операторите, макар и на пръв поглед това да не е така.

Причината е, че броят на телекоми, които предлагат FWA услуги пада на 241 от 245 спрямо година по-рано. Обаче броят на тези, които предлагат 5G FWA се увеличава до 128 или 53% от всички – с 28 повече спрямо миналата година.

И предлагащите 5G FWA постепенно разнообразяват и тарифите си. 40% от тях имат планове на базата на скоростта на достъпа – спрямо 27% година по-рано.

Според Ericsson това е индикатор за узряване на технологията и на пазара. Компанията отчита, че 5G FWA постепенно се превръща в добра алтернатива на кабелния интернет, особено за клиенти, които търсят удобството да не прокарват кабели, но да получат качествена услуга.

Още възможности

Както споменахме, операторите харесват средния честотен спектър, но все още не го използват масово. Очакванията са това да се промени постепенно. Като цяло 45% от 5G покритието е в средния спектър, като Европа изостава – 30% е в тези честоти. Индия и Китай са водещи, където съответно 90% и 95% от покритието е в този спектър.

Прогнозите на Ericsson са, че постепенно повече оператори ще започнат да използват този сегмент. Общо до 2029 г. 80% от световното население ще има покритие от поне една 5G мрежа.

Междувременно операторите предприемат и нови предизвикателства. Например 5G покритие на закрито и под земята. Тези проекти са важни за цялостното 5G изживяване на потребителите, но и за IoT проекти, каквито се очаква да бъдат основен фокус на бранша през следващите години.

Related Posts