Пазарът на 5G оборудване продължава да изпитва трудности заради странични фактори

Пазарът на оборудване за ядрото на 5G мрежите продължава да изпитва трудности. В повечето случаи причината не е самата технология или предложенията от производителите, а странични фактори. Това показва прогноза на Dell’Oro Group, цитирана от InvestorsObserver.

Dell’Oro изчислява, че за първото тримесечие на 2024 г., пазарът на „ядра за мобилни мрежи“ (MCN), се е свил с 10%. И основната причина е икономическата ситуация, която му пречи.

MCN е важна част от преминаването от 4G към 5G мрежи. Очакванията бяха новата 5G Core Service Based Architecture (SBA) да бъде масово въведена, отбелязва Mobile Europe. Тя е разработена с цел да бъде универсално ядро за 2G, 3G, 4G, фиксирани безжични мрежи, фиксирани и Wi-Fi мрежи т.н. Така с времето всичко ще стане много по-лесно и интеграцията на устройства, мрежови технологии, системи и т.н. ще става безпроблемно. Единното ядро ще позволи управление и на мрежови срезове, виртуални мобилни оператори и др.

Реализирането на всичко това, логично, изисква купуването и инсталирането на нужното оборудване. Това обаче не се случва с желаното темпо заради икономическите предизвикателства в някои от ключовите региони по света.

„Средната стойност за последните четири тримесечия е развила зловеща низходяща тенденция през три тримесечия, тъй като икономическите трудности затягат хватката си върху пазара, преминавайки към отрицателна територия в темпа на растеж спрямо предходната година през първата четвърт на 2024 г. Това предполага, че низходящата траектория ще продължи поне още едно тримесечие, след като пазарният връх през 1-во тримесечие на 2023 г. падне под средната стойност за четири тримесечия. Освен това пазарът на 5G MCN, базиран на средна стойност за четири четвърти, вече се забавя за пет тримесечия подред“, казва Дейв Болан, директор изследвания в Dell’Oro Group.

Ще е нужно търпение

„Инфлацията повлия на способността на някои мобилни оператори (MNO) да набират капитал, а също така се отрази на абонатите, когато става въпрос за надграждане на техните телефони до 5G. Много MNO намалиха своите CAPEX планове и обявиха, че имат по-малко от очакваното 5G абонати в техните мрежи, което ограничава плановете за растеж. Като резултат от това, намаляваме очакванията си за 2024 г. за положителен темп на растеж към негативен“, продължи Болан.

Проучването отбелязва още, че към края на първото тримесечие на 2024 г., 51 оператора са пуснали за клиенти 5G SA eMBB мрежи. Регионите Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) и Карибите и Латинска Америка (CALA) навлизат в негативна територия от гледна точка на годишен ръст на приходите, както и Северна Америка. Азия-Пасифик и Китай засега са в положителната част на графиката.

От гледна точка на производители, Болан казва ред Mobile World Live, че лидери са Huawei, следвани от Ericcson, Nokia и ZTE. Прогнозите за следващите месеци остават сравнително спокойни. Не се очакват драстични спадове, но няма да има и голям ръст, а по-скоро ситуацията ще се запази в сегашните граници.

Related Posts