Има ли Мъск „анти 5G” наратив и излъгал ли е потребителите

Спорът между SpaceX и Dish за 5G честотите и влиянието им върху сателитния интернет навлезе в нова фаза. Той се ожесточи след като SpaceX призова потребителите си да изпратят своите коментари на американката Федерална комисия по комуникации (FCC).

В рамките на няколко дни регулаторът е получил над 95 000 съобщения от потребители на Starlink. Те заявяват своята подкрепа за сателитната услуга и се притесняват, че 5G мрежата на Dish може да ѝ пречи.

Отговорът на организацията 5G for 12GHz Coalition беше бърз. Тя обвини SpaceX, че е излъгала потребителите си, създала им е погрешни впечатления и води „публична кампания за дезинформация“ срещу 5G технологията.

Далеч от технологиите

Спорът между Dish и SpaceX първоначално започна с известна конкретика. SpaceX се притесняваше, че 5G честотите, които Dish използва (в 12GHz), може да пречат на Starlink, защото сателитният интернет на компанията разчита на същия диапазон.

Двете страни в дебата си „размениха“ по едно проучване, в което да оборят тезите една на друга, както и да се обвинят, че анализите им са тенденциозни. SpaceX обяви, че проучването на Коалицията е подвеждащо, тъй като е проведено в идеални и подходящи за тях условия. Компанията показа свой анализ, според който в голяма част от случаите 5G-то на Dish ще пречи частично на Starlink и дори може да доведе до периоди на пълно спиране на услугата.

Спорът достигна и то регулаторите, като и двете страни поискаха от FCC да се намеси. Това тотално измести фокуса от технологията. SpaceX започна мащабна публична кампания и поиска потребителите на Starlink да се включат. Към края юни FCC беше получила 201 становища по темата. По-малко от 10 дни по-късно, те вече са над 95 000.

Starlink се обърна към клиентите си и им каза нещо, което не е вярно и това ги кара да изпращат мненията си“, коментира вицепрезидентът на Dish Джефри Блум пред Bloomberg.

Твърди се, че самите мнения са предварително подготвен текст, който бива копиран и разпращан от потребителите. Малка част от тях добавят и свое мнение, съобщава FierceWireless.

“Компанията започна публична кампания за дезинформация, като казва на клиентите и обществото, че съвместното съществуване на двете технологии не е възможно“, коментира Коалицията в свое съобщение. Самата Starlink не е давала своето мнение по темата и обвиненията в манипулации.

Кой е прав?

Обратно към технологиите. Именно внимателен анализ ще помогне на регулаторите да вземат решение. Проучванията на двете страни в дебата обаче постоянно биват оборвани. SpaceX твърди, че 5G в 12GHz ще доведе до пълно спиране на Starlink през 74% от времето. Коалицията за 5G в 12GHz обаче твърди, че проучването на SpaceX не е направено от независими експерти и освен това използва спорна методология и хипотетичен казус.

Единственият независим инженерен анализ показва, че съвместното съществуване между сателитните и 5G дейностите е напълно възможно. Starlink иска напълно да изолира 500MHz от критичния средночестотен спектър да не може да се използва за 5G“, казва Dish пред CNET.

В Коалицията членуват над 35 компании, асоциации и групи. Те искат FCC да се намеси и да „отключи“ 12GHz за 5G технологията, за да може тя да развихри потенциала си.

Регулаторът рядко коментира темата. Последно обяви в края на юни, че извършва анализ със собствените си експерти и той ще има основна тежест във взимането на окончателното решение. FCC не посочи срок кога ще се случи това. Комисията отвори публичния дебат и призова да получи мнения и становища, което провокира и кампанията на SpaceX.

Related Posts