5G ще е в основата на технологичните тенденции през 2023 г.

Дойде времето през всяка година, когато започват анализите и прогнозите за следващата. Този път те са особено разнопосочни заради множеството кризи и рискови ситуации. Въпреки това засега анализаторите се стремят да запазят известен оптимизъм.

Gartner публикува своите основни прогнози за развитието на ИТ сектора през 2023 г. и мобилните мрежи от пето поколение са споменати като една ключова тенденция. Това е очаквано, като се има предвид, че те точно започват своя възход към мейнстрийма. Освен това обаче, 5G ще бъде и негласен катализатор на доста от другите тенденции, които са споменати от Gartner.

stck-vr-football
Значимостта на безжичните комуникации

Според Gartner безжичните комуникации ще са ключови през 2023 г. Анализаторите очакват да има конкуренция между няколко различни технологии в тази сфера – 5G, WiFi 6 и WiFi 7. По-старата LTE също има „живот“ и ще продължи да е широко използвана от бизнеса.

Gartner не очаква една конкретна технология да доминира сегмента. Вместо това компаниите предпочитат да използват няколко метода на комуникация според различните си нужди. Например Wi-Fi е предпочитана за офис среда, макар че и фиксираният безжичен интернет през LTE и 5G също расте като популярност.

„Ще видим цял спектър от решения в корпоративния сектор, които включват 4G, 5G, WiFi 5, 6, 7 и всички създават нови възможности за използване на данни, анализи, системи с ниска консумация на енергия, включително и устройства, които могат да взимат енергия директно от мрежата“, коментира Францис Карамузис, вицепрезидент на Gartner пред NetworkWorld.

Според нея безжичната комуникация няма да е само средство за свързване между устройства, но и ще е източник на информация, която да се използва за анализ и подобряване на работата на системите. А и технологиите като 5G ще мотивират хората да използват повече дигитални услуги, с което интересът към тях ще се увеличи, а с това и инвестициите.

Идват ли суперприложенията

Според Gartner суперприложенията ще са втора голяма тенденция през 2023 г. Това са приложения, които предлагат разнообразен набор от функции, а не само чат, видео или дори социална мрежа. В тях може да има онлайн магазини, игри, различни онлайн услуги, разплащания и т.н.

Суперприложенията са популярни в Азия, като сред тях са WeChat, AliPay, Gojek и други. Постепенно и западните компании увеличават своя интерес към тях, като наскоро дори и Илон Мъск обяви, че иска да превърне Twitter в суперприложение.

Има и специфични бизнес-ориентирани суперприложения, отбелязва Карамузис. Сред тях са Microsoft Teams и Slack. Те ще продължат да бъдат интересни и за самите служители, които харесват практичността им и съответно биха искали да използват подобни идеи и в ежедневието си. Затова Gartner прогнозира, че до 2027 г. над 50% от световното население ще използва няколко суперприложения всеки ден.

Red and white tower of communications with a lot of different antennas under blue sky and clouds
Ясно небе пред клауда

Суперприложенията ще се нуждаят не само от добра интернет връзка, която ще се осигурява от 5G и другите технологии. Те ще разчитат и на клауд инфраструктурата, за да работят според очакванията на потребителите. Затова Gartner прогнозира, че специфичните клауд платформи за конкретни индустрии и цели ще бъдат особено популярни.

Компаниите ще могат да ги съчетават според необходимостта и да изграждат специфични и конкретни за тях решения. Прогнозата е, че до 2027 г. 50% от компаниите ще използват такива специфични клауд платформи. А през 2023 г. ще започне техният възход.

Изкуствен интелект и сигурност

Това ще са други две традиционни, но важни тенденции. Изкуственият интелект ще навлезе във фазата на адаптивност. Ще се появят все повече бизнес решение с умни алгоритми, които могат да се адаптират според новите данни и ситуации, които срещат.

Това включва и подобрени системи за сигурност. Автоматизирането им ще е важно, тъй като ще позволи по-бърза и адекватна защита на корпоративните мрежи и данни. Според проучване на Gartner, 41% от организациите в САЩ, Германия и Великобритания, вече са преживели поне един пробив или инцидент на сигурността си, който да е бил свързан с изкуствен интелект. А единствената адекватна защита от атаки с изкуствен интелект е… изкуствен интелект.

Related Posts