Ще помогнат ли 5G мрежите за решаване на цифровото разделение

Цифровото разделение е един от важните, но дълго подценявани проблеми по света, включително и в Европа. То отразява разликите в развитието не само на различните държави, но и на районите вътре в тях. Достъпът до модерни технологии и високоскоростна интернет връзка вече не е лукс, а основна ежедневна необходимост.

Благодарение на цифровите технологии хората и фирмите могат да получат достъп до повече възможности за развитие. Ако трябва да търсим нещо положително в пандемията, то това е, че много фирми осъзнаха, че работата от разстояние не само не е вредна, но и им дава възможност да разширят досега си и да увеличат избора си от кадри.

Това би било още по-ефективно, ако всички потенциални кандидати имат добър достъп до интернет. Именно тук е ролята на 5G мрежите и очакваното от тях подобряване на ситуацията и решаване в голяма степен на цифровото разделение, като предоставят качествена интернет връзка за повече хора.

5G скорост
Звучи добре, но възможно ли е

Според Nokia, да. „Вярвам, че 5G и корпорациите ще имат голям ефект върху начините, по който компаниите работят и ще станат по-ефикасни и дори по-гъвкави“, казва пред Euronews Next Ян ван Тетеринг, който е старши вицепрезидент на Nokia.

Според него в момента 5G технологията вече е набрала голяма инерция и вече около 30% от фирмите в Европейския съюз са дигитални. Това означава, че има огромен потенциал за растеж, нови бизнес възможности и иновации. Европа все още изостава от Япония и Южна Корея, но бързо наваксва, като произвежда оборудване, развива нови технологии и открива активно бизнес казуси, които да се използват в 5G мрежите.

Според Доклада за състоянието на цифровите комуникации на ETNO 62% от населението в Европа вече има покритие с 5G. Това обаче е много по-малко спрямо САЩ – 93.1% и Южна Корея – 93.9%. Причината е големият брой хора, които живеят в селски райони. Именно това е и една от основните причини за голямото цифрово разделение.

Според ван Тетеринг 5G ще има голяма роля в осигуряването на адекватно интернет обслужване за много хора. Обаче не може да се разчита само на мобилните мрежи от пето поколение. Той прогнозира, че ще е нужна комбинация от 5G, оптична свързаност и фиксиран безжичен интернет достъп.

„Трябва да обърнем внимание на повече от една технология, които да са решение за всичко. Това ще се случи, защото ще бъде породено от натиска за решаване на цифровото разделение“, коментира ван Тетеринг.

eu-flag-5g
Скритите рискове

И макар 5G да изглежда като едно от важните решения за „затварянето“ на цифровата „пропаст“, технологията също така носи рискове за задълбочаването ѝ. Някои експерти са доста големи песимисти и дори смятат, че ситуацията ще се влоши.

„Наистина мисля, че 5G ще влоши цифровото разделение. Технологията е просто още една форма на разделяне и се натрупва върху съществуващите проблеми“, казва Ангела Сийфър, изпълнителен директор на Националния алианс по дигитално приобщаване в САЩ пред изданието GovernmentTechnology.

Тя посочва три проблема, които са в основата на цифровото разделение: липса на достъп до интернет връзка, липса на достъп до технологични устройства и липса на умения за използването на технологиите по смислен начин. Според Сийфър 5G не предлага нищо, което да направи технологията добър избор за тези, които не могат да си позволят бърз интернет достъп – потребителите ще трябва да си купят нови, по-скъпи устройства, да използват по-скъпи тарифни планове. „Това е търговска услуга, а не комунална. Тя не е регулирана като такава и компаниите, които я предлагат, са обвързани с акционерите си“, допълва Сийфър.

Скорошният доклад на 5G Observatory също посочва факта, че телекомите в момента нямат изгода да инвестират в скъпо 5G оборудване за селските райони. Възвръщаемостта от такива базови станции ще е минимална, особено в по-бедните страни от ЕС, които обаче са и с голям процент население в тези райони. Така цифровото разделение може да се задълбочи, защото в някои райони ще има лесен достъп до новите технологии и пълните възможности на 5G докато в други услугата може да липсва напълно.

Именно затова телекомите призовават от много време самите институции да увеличат подкрепата си за изграждането на инфраструктурата. Подобни средства са предвидени в Плана за възстановяване например, но операторите искат и изцяло нови механизми, включително задължаване на ИТ гигантите да споделят разходите за мрежите.

Подобни инициативи може да помогнат за по-бързото изграждане на 5G мрежите и то в повече райони. Проблемът е, че самото реализиране на подобни инициативи ще е много трудно и ще отнеме време. А някои от тях, като споделените разходи, най-вероятно изобщо няма да се реализират.  Така за телекомите ще остане единствено да разчитат на себе си и на взаимни проекти със споделени мрежи. И това обаче среща трудности, макар и на различни места в Европа постепенно да има „стопяване на ледовете“. За съжаление това е казус, в който колкото повече се чака, толкова повече са пропуснатите ползи за обществото.

Related Posts