Индустрията се подготвя за навлизането на 5G-Advanced

Спецификациите за 5G-Advanced са готови и през тази година ще бъдат пуснати официално като 3GPP Release 18. С това те ще започнат да проправят своя път и до реалните мобилни мрежи.

Разбира се, всеки мобилен оператор ще прецени самостоятелно дали и кога да внедри 5G-Advanced. Очакванията са това да се случи с по-бавно темпо от изграждането на основната 5G инфраструктура, но също така, че неизбежно 5G-Advanced ще достигне всички 5G мрежи.

Технологията идва с доста подобрения, които са желани от операторите. Но също така има и нови предизвикателства, някои от които вече будят притеснения.

5G Antenna
Честотите пак... и отново…

Точно, когато изглеждаше, че казусите с честотите за 5G мрежите вече са решени, може би те ще започнат пак. Причината е, че 5G-Advanced в голяма степен залага на 6GHz спектъра, за да може да развихри своя потенциал. А в някои ключови региони той вече е заделен за други цели.

В САЩ например всички 6GHz ленти са заделени за свободно ползване от технологии като Wi-Fi и други проекти като частни мрежи и т.н. – за всичко, което не е част от лицензиран мобилен оператор. Промяната на цялата бюрокрация и повторното заделяне на спектъра за други цели ще отнеме време и е малко вероятно да се случи. Вместо това операторите в САЩ ще трябва да се насочат към други честоти, каквито все още не са определени.

GSMA вече неведнъж е повдигала темата, че това може да доведе до проблеми за американските оператори и да ги постави в неизгодна позиция спрямо останалите. Те няма да могат да се възползват от всички технически предимства на 5G-Advanced, някои от които са потвърдени и от специалисти.

Анализ на New Street Research например посочва, че горната част на 6GHz диапазона ще даде повече възможности на операторите да увеличат капацитета и да подобрят работата на мрежите си с по-малко допълнителни разходи. Това е казус, който предизвика международен отзвук.

На другия полюс е Китай. Страната пък отдели голяма част от 6GHz за 5G мрежите. Тя не иска да изпада в такава ситуация и по време на срещата WRC-23 в Дубай през декември миналата година подчерта решението си. За сметка на това на WRC-23 участниците, включително стандартизиращите организации решиха да оставят решенията за това какво да се случва с честотите, на регионално ниво и на всеки регулатор.

Европа запазва своя стил на балансирана позиция. Европейските регулатори смятат да проведат тестове, които да проверят дали Wi-Fi и мобилните оператори могат успешно да съжителстват в 6GHz.

5G Connected Cars
Ще си заслужават ли усилията

В регионите, където няма такива казуси, вече активно работят по интеграцията на 5G-Advanced. Операторът etisalat by e& в ОАЕ обяви, че планира да пусне 5G-Advanced мрежата си в страната през 2025 г. При това тя ще комбинира спецификациите Release 18 и Release 19, за които се смята, че ще са последните преди индустрията да премине към разработката на 6G мрежите.

Операторът посочва в свой доклад няколко конкретни функции и ползи на 5G-Advanced, заради които си струват усилията:

 • По-високи скорости (10Gbps DL / 1Gbps UL): 5G-Advanced издига свързаността до нови висоти с бързи скорости на изтегляне от 10Gbps и скорости на качване от 1Gbps.
 • По-ниска латентност и ултранадеждност (99,9%): Това позволява взаимодействия в реално време за много по-специфични дейности.
 • По-добро позициониране на устройството (<10 см): 5G-Advanced, отключва приложения, които изискват прецизна точност на местоположението.
 • Синхронизация като услуга (Чувствителна към времето мрежа): Чувствителните към времето приложения се възползват от синхронизирането на 5GAdvanced като услуга, гарантирайки, че критичните мрежи работят безпроблемно.
 • Подобрен намален капацитет (RedCap 5MHz до 20MHz): 5G-Advanced въвежда RedCap, разширявайки опциите за намален капацитет от 5MHz до 20MHz, предлагайки по-голяма гъвкавост при адаптиране към разнообразни мрежови изисквания.
 • Passive-IoT (сензори без батерии).
 • Интегриране на изкуствен интелект (AI) и машинно обучение (ML): Това въвежда нова фаза на оптимизиране на радио достъпа, въвеждайки набор от ключови показатели за ефективност (KPI) за подобрена производителност на мрежата.

Обществени, бизнес ползи

Освен много по-високи скорости на изтегляне и подобрена латентност, 5G-Advanced освен това има набор от други социални и бизнес предимства, според etisalat от e&. Това включва главно следното:

 • Consumer Extended Reality (XR): 5G-Advanced трансформира потребителското изживяване с приложения с разширена реалност.
 • Облачни игри: 5G-Advanced извежда клауд игрите на преден план, предлагайки висококачествени игрови изживявания без забавяне.
 • Висококачествен видео стрийминг на живо: Потребителите се наслаждават на висококачествен видео стрийминг в реално време.
 • 5G базирани носими устройства: Носимите аксесоари достигат нови висоти с 5G-Advanced, осигурявайки безпроблемна свързаност за смарт часовници, фитнес тракери и др.
 • Видеонаблюдение с вграден 5G модем..
 • Напълно автономни превозни средства: Бизнесът навлиза в ерата на напълно автономни превозни средства, разчитащи нат ниската латентност и надеждността на 5G-Advanced.
 • Индустриална автоматизация: Индустриалните процеси са оптимизирани с усъвършенствани решения за автоматизация, активирани от възможностите на 5G-Advanced.
 • Проследяване на активи : Прецизното проследяване на активи подобрява ефективността на логистиката и операциите по веригата за доставки.
 • Позициониране за обществена безопасност: Обществената безопасност е подсилена с прецизно позициониране, осигуряващо бърза и точна реакция при извънредни ситуации.
 • Индустриален IoT: Индустриалният IoT (IIoT) процъфтява с 5G-Advanced, което позволява интелигентни и свързани индустриални екосистеми.

Всичко това е предостатъчна обосновка и дори не покрива директните ползи за самите телекоми, казва операторът. Именно затова 5G-Advanced си струва усилията да бъде внедрен.

Related Posts