5G не отговори на очакванията, смятат от SK Telecom

5G мрежите са с нас вече около 4-5 години, в зависимост от това какво броим за техния старт. Разгръщането им за този период е едновременно доста бързо, но и не толкова бързо, колкото се искаше на мнозина.

Затова сега сме в ситуация в, която 5G хем се развива добре, хем има и недоволни. Сред тях се оказва и южнокорейският оператор SK Telecom, съобщава LightReading. В нов доклад телекомът коментира развоя на 5G до момента и го определя като разочароващ.

Няма я „убийствената услуга“

В доклада си SK Telecom посочва, че отчита 4 години откакто 5G технологията е комерсиализирана. Въпреки че от техническа гледна точка всичко е наред и мрежите се разгръщат с добро темпо, липсват очакваните грандиозни услуги, които да се възползват от тези нови, по-добри мрежи.

„Имаше недоразумения с представянето на мрежите и проблем с липсата на пазарно търсене на някои устройства. Бяха очаквани множество визионерски услуги, но така и не се появи „убийствена услуга“. Трябваше да имаме по-обективна перспектива“, пише компанията в доклада си.

Проблемът според нея е, че се е създало твърде голяма еуфория и очакване, че 5G ще бъде нещо, което много трудно може да реализира. Подобни опасения са изказвали и други експерти по света през последните месеци. 5G технологията е била поставена в ситуация от нея да се очакват неща, които всъщност не зависят от нея.

Това е развитието на добавена и смесена реалност, автономни автомобили и др. Все технологии, които трябва(ше) да разчитат на 5G и ще(ше) да бъдат развивани благодарение на 5G. Всъщност реалността е, че това са технологии със съвсем различни пазари и бизнеси. Съответно и темпото им на развитие и навлизане е друго. Да, 5G е фактор, който спомага за по-лесното им разпространение, тъй като осигурява нужната инфраструктура, но не е решаващият фактор. Нужно е просто пазарът да търси такива услуги. Сега той знае, че разполага с нужната инфраструктура за тях, благодарение на 5G, но това не означава, че се нуждае от тях все още.

Според SK Telecom по-добър подход би бил, ако вместо да очаква, че 5G сякаш самостоятелно ще създаде успешните услуги, индустрията да създава по-активни партньорства и да работи съвместно за изграждането на широка 5G екосистема. По този начин разликите между очакванията на хората за това какво 5G ще предложи и реалността, нямаше да са толкова големи, коментира операторът.

Това заключение идва и в подходящ момент, когато във все повече страни и сегменти започва да се говори усилено за 6G. Новата технология е още в много ранна фаза на проектиране, но точно сега е подходящо да се избере и подходът за развитието ѝ. Важно е да се извлекат поуките от грешките при популяризирането на 5G, за да може 6G да се развие пълноценно.

Related Posts