Vivacom: Инвестициите в телекомуникации са инвестиции в нашето бъдеще

Телекомуникационната индустрия има много голяма роля в бъдещето на хората и държавата като цяло. Тя ще е в основата на множество иновации, които ще бъдат създадени и които ще са неразделна част от ежедневието и бизнеса. Държавата и бизнесът трябва да работят заедно активно, за да могат най-ефективно да бъдат изразходвани средствата от Плана за възстановяване и развитие, заяви главният изпълнителен директор на „Виваком“ Николай Андреев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от Капитал в София Тех Парк.

„Инвестициите в телекомуникации са инвестиции в нашето бъдеще. Ние сме убедени, че нашият живот, индустриите и начина, по който се забавляваме, ще бъдат изградени върху все по-нови и модерни телекомуникационни решения, като започнем от самоуправляващи се автомобили и завършим с телемедицина“, заяви още Андреев. Трябва да се мисли за развитието и инвестиции не само в краткосрочен аспект, но и в дългосрочен план, защото именно те ще поставят следващия етап на развитието на икономиката, допълва още той.

Водещите инвестиции в сегашната ситуация

Андреев отбеляза, че инвестиционната стратегия е дългосрочно планирана. За момента ситуацията в Украйна не изисква промени в инвестиционната политика на компанията. Компанията планира да инвестира над 1 млрд. лева в следващите пет години в мобилната и фиксираната си инфраструктура, но се следи и динамичната ситуация и може да се реагира според нея, коментира Андреев.

„Държавата трябва да гарантира, че навсякъде по основните пътища ще има 5G покритие“, коментира министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев. Той казва, че се водят активни разговори в телекомите в тази посока.

Искам да похваля телекомите. От първия момент, в който казахме, че имаме проблем: възможните кибератаки, телекомите се появиха, събрахме се заедно с всички големи интернет доставчици и под ръководството на вицепремиера Асен Василев и заедно с министър Божидар Божанов, изработихме добра стратегия за работа“, каза Събев.

Той допълни, че телекомуникационните компании са подкрепили и сближаването със Северна Македония и „стъпаловидно са готови да подкрепят идеята за по-нисък роуминг“. Събев отбелязва, че телекомите „трябва да приемат нашата позиция, че известна част от парите в Плана за възстановяване отиват за държавна инфраструктура, с която трябва гарантираме на населението интернет и 5G за военни цели“. Събев поясни, че държавата трябва да създаде условията, а компаниите ще оперират инфраструктурата.

Николай Андреев коментира, че това тема на още много дискусии кой е най-добрият начин да се гарантира достъп до вискоскоростен интернет на цялото население на страната. „Убеден съм, че единственият правилен път е публично-частното партньорство“, казва още той.

„Надявам се скоро Планът за възстановяване да бъде одобрен и да можем да продължим работата и дискусиите как да изградим тази свързаност и как да се използва максимално добре целия опит, който телекомите са натрупали през годините. Те са инвестирали милиарди левове в инфраструктура, вече имат доста ноу-хау, умения, експерти за планиране и изграждане и публично-частното партньорство е най-прекият път напред“, допълни Андреев.

5G коридорТой обърна внимание и на 5G коридорите, които могат да се случат само по този начин: „Няма да крия, че това може би не е най-атрактивното място за инвестиция в 5G за телекомите само по себе си, но заедно с държавата може да се стигне до ефективно решение и в тази посока“.

Парите са гарантирани от държавата. Ние ще отворим всички възможности на НКЖИ за този вид публично-частни партньорства. Трябва да гарантираме, че основните оптични линии са изградени и това е направено. Трябва да гарантираме на българската армия, че в случай на нужда, тя има достъп. Това е не само частният интерес, това вече е държавният интерес. Вие имате опита и експертизата и вече работихме заедно в първия критичен момент и ще продължим да работим заедно“, отговори Събев.

„Не мисля, че назад във времето е имало момент, в който не е била осигурена необходимата свързаност на армия, пожарна и други критични структури в държавата“, заяви Андреев.

От изказванията им става ясно, че държавата и телекомите са в активен диалог и успяват да работят заедно, но все още има доста теми, които са в процес на обсъждане. Наличието на одобрен План за възстановяване и развитие също е от голямо значение, за да могат тези дискусии да преминат в конкретика и реализирани решения.

Related Posts