Китай успешно намира все повече бизнес приложения на 5G

Китай е страната с най-голямо и бързо развитие на 5G мрежите, като е и най-активна не само в осигуряването на покритие за крайни потребители, но и в разработката и прилагането на реални бизнес услуги и приложения на 5G.

Класация на Communications World представя малко повече подробности за развитието на корпоративното 5G в Китай както и някои успешни и вече действащи проекти. Те показват, че бизнесът в страната активно работи по откриването и извличането на ползите от 5G и като цяло е доста напред спрямо останалите региони.

Раят на частните мрежи

Темата за изграждане на частни 5G мрежи е особено актуална навсякъде, но в САЩ и Европа тя все още е предимно концептуална с доста малък напредък. В Китай обаче е точно обратното. Миналата година е имало 1655 изградени и действащи частни 5G мрежи. Сега те вече са 6518 и броят ин продължава да расте.

Въпросните мрежи се изграждат практически навсякъде. Над 1000 частни 5G мрежи са изградени за умни заводи. Има и още над 200 умни мини, 180 умни електропреносни мрежи, 89 пристанища, 600 болници и още много други. Всички те осигуряват използването на над 20 000 умни приложения, функции и услуги.

Данните са доста близо до официалните, които китайското Министерство на индустрията и ИТ публикува през май т.г. Тогава институцията заяви, че има 5325 действащи частни 5G мрежи, които са изградени от трите национални оператора. Те покриват общо 40 сектора на икономиката. Всичко това е в пъти над всички останали частни мрежи в целия свят взети заедно. На практика в Китай 5G вече реализира очаквания потенциал и широко прокламираните ползи за бизнеса.

Макар нито един от трите телекома да не съобщава конкретните финансови резултати от изграждането и поддръжката на частни 5G мрежи, компаниите записват стабилни ръстове на приходите на отделите за корпоративни услуги, в които попадат и тези проекти.

Реалните примери

Един от възможните песимистични аргументи за ръста може да е просто, че китайската икономика като цяло се движи добре. Но като отговор на това са множеството пример, които телекомите споделят, съобщава LightReading.

China Telecom например изгражда 5G мрежа за China Southern Airlines, чрез която авиокомпанията ще подобри програмата си за поддръжка на самолетите. Проектът включва изграждането на мрежи на 20 локации в Китай, както и интегриран, защитен облак. Операторът посочва, че вече е направил над 2500 частни 5G мрежи.

China Mobile пък споделя за 2300 изградени 5G мрежи и над 1000 демонстрационни проекта. China Unicom казва, че е има над 1500 действащи 5G частни мрежи.

Най-голямата частна 5G мрежа е изградена от China Mobile и Huawei. Тя се използва от най-големия производител на литиево-йонни батерии в света CATL. Тя покрива над 5 млн. кв. метра в седем завода на компанията в шест района на Китай. Използва се за централизирано управление на процесите, видео инспекция на качеството с изкуствен интелект, умна логистика, анализи на Big Data в реално време. CATL иска да развие тези технологии във всички свои заводи по света.

Частна мрежа на China Telecom пък помага за увеличаване на реколтата от ориз с 5% до 20%. Използван е изкуствен интелект, който да ръководи сеитбата, а умни машини заменят ръчния труд. Технологията е приложена в няколко ферми и затова има по-голям диапазон на резултатите. Всички отчитат подобрение на ефективността и приходите. Тестват се и технологии за други земеделски и животновъдски проекти с 5G мрежи.

China Unicom и Huawei изграждат 5G мрежи и за болници. Един такъв проект е за цялата провинция Хайнан, като осигурява оборудване за телемедицина във всеки град и главна болница. Общо 340 градски болници и 2693 селски клиники разполагат с оборудването и могат да извършват консултации и диагностика с помощта на изкуствен интелект. Резултатите са намаляване на средното време на чакане на пациентите с две-пети и увеличаване на ефикасността на леченията с 30%.

China Mobile и ZTE са изградили и дигитален музей за платформата DTXS Silk Road. Музеят пресъздава 1200 културни реликви от древна китайска столица. Има цифров културен парк с виртуален музей тип метавслеена, който може да се разглежда със смесена реалност. Инфраструктурата за дигитализиране е с 5G и клауд, а платформата може да се използва и за други дигитални изложби и търговия на произведения и антики.

ZTE и China Unicom са автоматизирали и пристанището в Тиендзин, което е в топ 10 на най-големите в света. Частната 5G мрежа се използва за отдалечено управление на кранове и автоматизиране на процеса. Създадено е първото в света „товарене на контейнер с един клик“. Мрежата работи от 2019 г., като е подобрила ефикасността на работата на пристанището с 20%, намалила е оперативните разходи с 10% и е намалила консумираната енергия спрямо един контейнер с 20%.

Изграждането на частни 5G мрежи ускорява своето темпо в Китай. Все повече бизнеси виждат ползите от действащите проекти и искат да се възползват. Започването на този процес по-активно в западния свят изглежда се забавя заради потенциални бюрократични спънки, липса на достатъчно познаване на технологията. А в комбинация с икономическата ситуация това може допълнително да забави разгръщането на частни 5G мрежи в Европа и САЩ. По ирония, това забавяне може допълнително да усложни икономическата ситуация и да ще увеличи още повече изоставането на тези региони спрямо Китай по отношение на развитие и навлизане на 5G сред бизнеса.

Related Posts