Увеличават се инвестициите в частни 5G мрежи в Европа

Private 5G Network

Интересът към частните 5G мрежи и проекти в Европа продължава да расте. Немалка заслуга за това имат усилията на правителствата в различните държави-членки на Европейския съюз. Те увеличават инвестициите в сферата, като двигатели са Германия и Франция.

Двете страни излязоха с общ призив още миналата година да се финансират и подкрепят проекти в 5G сферата, включително частни 5G мрежи. Сега те представят и първите четири проекта, които получават финансиране, съобщава 5G Observatory.

5G OPERA

Това е името на екосистема, която ще бъде изградена в двете държави и ще обединява и свързва частни 5G мрежи с производители и доставчици на хардуерни и софтуерни решения за тях. Някои от партньорите на проекта са Fraunhofer IIS, TU Dresden, Eurecom.

5G4BP

Вторият проект цели мотивиране на повече бизнес паркове да изградят частни 5G мрежи, които да са отворени за фирмите и посетителите в тях. Също така допълнителна възможност на проекта е изграждане на 5G мрежи и в отдалечени или недостатъчно добре технически „обгрижени“ райони, в които телекомите нямат интерес.

5G OR

Този проект ще изгради модерни, дистанционни операционни зали в няколко болници. Те ще разчитат на локални, частни 5G мрежи, за да осигуряват нужната висока скорост, стабилна връзка и ниско времезакъснение.

5G FORUM

Последният проект също е насочен към операционните зали. Той ще помогне за разработката на по-лесни и сигурни решения за вграждане, мрежово оборудване за медицински цели, както и подобаващо медицинско оборудване, което да използва мрежовата архитектура.

Мотивиращи инвестиции

Общо 16 германски и 14 френски компании и организации, включително болници и университети, ще участват в реализирането на четирите проекта. Разработките са предвидени като демонстрация на Индустрия 4.0 и да покажат какво ще е възможно благодарение на новите технологии като 5G мрежите.

И двете държави развиват проектите си като част от национални планове за развитие на 5G мрежите и свързаните с тях технологии и бизнеси. Те също така искат да бъдат и мотивиращ фактор за другите страни да развиват „дигиталния суверенитет на 5G в Европа“.

Междувременно, според анализаторите от Disruptive Analysis навлизането на частните 5G мрежи като цяло е бавно. В интервю за EE Times основателят на компанията Дийн Бъбли казва, че много от частните 5G мрежи все още са тестови. Той твърди, че е трудно се прецени колко са реално използваните подобни частни мрежи, но все пак очаква, че постепенно именно покрай тези тестове повече компании ще се мотивират да развият подобни проекти в близко бъдеще.

Related Posts