Над 1 млрд. души ще използват 5G до края на годината

Ericsson HQ

Над 1 млрд. души ще бъдат свързани с 5G мрежите до края на тази година. Това показват данните на последния доклад на Ericsson.

Втората половина на годината се оказва особено активна по отношение увеличаване на броя 5G потребители. Само между юли и септември броят на активните 5G абонати се е увеличил със 110 млн. по целия свят.

Бърз растеж въпреки трудностите

Очакванията към мобилните мрежи от пето поколение бяха за главоломен ръст и навлизане до степен на масовост за отрицателно време. Заради поредицата кризи и световни проблеми обаче, това бързо разгръщане не може да се случи.

И все пак, въпреки трудностите, 5G успява да се наложи доста бързо и постига добри резултати. Данните на Ericsson показват, че до края на септември, общият брой на 5G абонатите по света е 870 млн. Това е близо двойно спрямо броят им към края на 2021 г., които според компанията са били около 580 млн.

Компанията казват, че 5G вече е най-бързо разгръщащото се ново поколение мобилни мрежи в историята. А ако успее да достигне 1 млрд. абонати в рамките на тази година, то това ще е с две години по-бързо спрямо 4G мрежите.

Бързият възход не означава, че 5G вече измества 4G. Всъщност и 4G абонатите растат, макар и с по-малко темпо – те са се увеличили с 41 млн. за периода юли-септември т.г.

Компанията прогнозира, че общият брой 4G абонати ще достигне 5.2 млрд. в края на тази година. Така общият брой на всички мобилни абонати ще е 8.2 млрд. Това ще е и пикът на 4G, като от следващата година 5G вече ще започне да „взима“ и от тези абонати.

Ericsson очаква, че през 2028 г. 5G ще достигне 5 млрд. абонати по целия свят. Тогава ще „държи“ и 55% от всички мобилни абонаменти, общо над 9.2 млрд.

Конкретно за Централна и Източна Европа, Ericsson казва, че 4G е доминиращата технология, която ще има 75% от всички мобилни абонати към края на 2022 г. 4G продължава да расте заради бавната, но трайна миграция от 2G/3G абонати. Делът на 3G абонатите в момента е 21%, като през 2025 г. ще е 1%. Едва през 2025 г. в този регион само 5G ще  бележи ръст.

„Доставчиците на комуникационни услуги продължават да разгръщат 5G, което ускорява и инерцията на фиксирания безжичен достъп“, казва Фредрик Йеждлинг, ръководител на мрежовия отдел на Ericsson. Той допълва, че компанията отчита и сериозен ръст на мобилния трафик, който „практически се удвоява на всеки две години“.

Към 2028 г. Ericsson очаква 80% от световния мобилен интернет трафик да е от видео. Постепенно потребителите ще увеличават и консумирания трафик, съвсем логично. Компанията прогнозира, че още през 2023 г. средният месечен трафик от един смартфон ще е над 19GB.

Related Posts