Apple представи четири 5G смартфона iPhone 12

С

месец закъснение, Apple представи първите си смартфони с 5G връзка. Всичките четири модела от новите iPhone 12 поддържат новата технология, което е доста приятна изненада поднесена от компанията от Купертино. Освен това технологичният гигант се похвали с няколко иновации, които са пряко свързани с 5G връзката в новите смартфони.

Реално новите iPhone 12 са две модификации, които идват в два форм фактора и съответно – на различна цена. Към базовата версия има по-компактна Mini такава, която разполага с по-малък екран и се опитва да бъде по-достъпен избор за потребителите. iPhone 12 Pro модела има по-мощни камери, като разполага и с вариация с по-голям екран, която се явява и най-скъпата опция тази година.

Следващо ниво свързаност

5gbg-apple-iphone-12-1

Четирите модела има доста общи елементи, като например процесора A14 Bionic, който е първият с 5nm архитектура в смартфон в продажба за момента. Вниманието към детайла на Apple ги карат да компенсират забавянето на своите 5G модели с някои предимства, които конкурентите не разполагат напълно.

Първият е в съвместимите честоти, като цялата гама iPhone 12 е съвместима с доста широк диапазон от ленти. Това е много ключово, защото новият смартфон на Apple ще може да бъде предлаган моментално от операторите по света. Поради различни специфики, регулации и местни особености, телекомите използват наличните за тях честоти да пуснат своя 5G мрежа.

Производителите на смартфони и компоненти не винаги могат да покрият този широк спектър, което води до това, че някои модели могат да се ползват от един оператор, а други не. Новото „ябълково“ устройство е едно от малкото на пазара, което предлага толкова голяма съвместимост с доста различните 5G мрежи по света. Освен това, Apple твърди, че са правени интензивни тестове с близо 100 оператора по света, за да може смартфоните да работят с техните услуги.

Другото предимство на новите iPhone 12 са специално разработените антени за новото поколение мрежи. Apple твърдят, че те са оптимизирани за максимално добър сигнал и покритие.

Сред другите иновации е магнитната система за закачане на различни аксесоари или безжично зарядно в задния панел на устройствата. Тя е налична и за четирите модела.

Четирите модела

5gbg-apple-iphone-12-2

Има и разлики разбира се. Базовият модел iPhone 12 разполага с 6.1-инчов OLED екран и двойка задни камери. Последните са 12MP, като единият сензор е основен, а другият – широкоъгълен. iPhone 12 Mini е по-компактна версия с 5.4 OLED екран и 1080p разделителна способност. Двата модела започват с 64GB място за съхранение, като базовият е 799 долара, а по-малкият – 699 долара.

Флагманският вариант е iPhone 12 Pro, който идва и в Pro Max версия. Първият е с 6.1-инчовия OLED екран от базовия модел, а вторият е с по-голям 6.7-инчов OLED. Те се различават спрямо по-евтината двойка освен по цената, така и по камерите. Apple добавят за флагманските си версии телефото камера с 2.5-кратно оптично увеличение.

Трите основни сензора са 12MP, но към тях има четвърти – LiDAR. Това е лазерна система за прецизно измерване на дълбочина. В комбинация с камерите може да се прави триизмерен модел на заснетата стая или обект.

Двата iPhone 12 Pro и Pro Max се предлагат с вътрешно място за съхранение от 128GB и цените им започват от 999 и 1099 долара съответно. Трите оператора в България – „А1 България“, „Теленор“ и „Виваком“ започват да приемат предварителни поръчки за новите устройства от 23 октомври.

Related Posts