5G ще добави трилиони към световната икономика, но по-малко от очакваното

Фокусът около 5G мрежите обикновено пада върху техническата част и как самата технология ще се отрази на бизнеса и потребителите. Има и още една страна на ефектите от новото поколение мобилни мрежи – икономическата стойност.

Според последния анализ на InterDigital и ABI Research, 5G ще добави огромна сума към глобалната икономика в рамките на следващите няколко години. Резултатът ще е по-добър от която и да е предишна технология, но и потенциално по-нисък от реалните възможности на 5G.

5G Phone
Икономическо гориво

Според анализа, 5G ще мотивира навлизането и купуването на множество устройства – от смартфони, до потребителска електроника и специализирани бизнес разработки. Технологии като добавената и виртуалната реалност, ниската латентност, срезовете и всички останали вече добре познати възможности на 5G, ще създадат условия за множество и разнообразни проекти, които постепенно ще стават факт навсякъде по света, смятат анализаторите.

Те отбелязват, че макар да има усещане, че 5G не се развива с очакваната бързина, поне от гледна точка на отражението си върху ежедневието на хората и бизнеса, новото поколение вече изпреварва своите предшественици практически във всички показатели. 5G абонатите на този етап от навлизането на технологията, вече са повече спрямо същия период за 4G LTE и останалите поколения. Повече оператори предлагат 5G спрямо същия период на развитие на LTE, като и покритието е по-голямо.

Корпорациите също проявяват по-голям и смел интерес към петото поколение мрежи. Очакванията за популярността на частните 5G мрежи остават много големи, като за момента основният интерес е от енергетиката, комуналните услуги, здравеопазването и производството. Самостоятелните частни 5G мрежи са дори повече от самостоятелните комерсиални 5G мрежи.

5G има голям потенциал и за изграждането на умни градове, но тук пречката не е технологията, а регулациите. Според авторите на доклада, правителствата и местните власти „трябва да премахнат бариерите пред масовия 5G достъп“. Когато те направят това, 5G ще отвори възможност за по-бързо и ефективно развитие и навлизане на изкуствения интелект, MIMO разработки, дронове и сензори в градовете за всякакви системи, които да подобрят средата и живота в тях като цяло.

Според Ражеш Панкадж, главен технически директор на InterDigital, сега е ключов момента за 5G. Технологията навлиза на все повече места по света и „помага да решаването на фундаментални предизвикателства, като полага основите за експерименти, нови идеи, иновации“. Той обръща внимание, че 3GPP и компаниите като цяло продължават работа по усъвършенстване на технологията и тя не е достигнала своя връх. „Ранните години на 5G са основополагащи за дългосрочния му успех. Сега е времето, когато ще започнем да усещаме предимствата на всички нови приложения, възможности и много нови начини, по които животът на хората може да бъде подобрен“, смята той.

Анализаторите изглежда смятат, че сме „на ръба“ на очакваните ползи от 5G да започнат да стават факт и това да създаде „водопад от пари“, който да се влива в световната икономика. Те отчитат, че има все повече B2B проекти и услуги, които по някакъв начин са свързани с мобилните технологии и/или 5G и те навлизат във всички сфери. Повечето от тях не са мащабни разработки и затова остават сякаш незабелязани, но не означава, че не са полезни и не вършат очакваната от тях работа за съответния клиент.

А можеше и още повече

Седем трилиона долара е огромна сума както и да се погледне. Макар и точно сега да е трудно да се предвиди каква ще е ситуацията след 8 години, сумата със сигурност ще е от полза за световната икономика.

Потенциалът на 5G обаче може и да е още по-голям. Проучване на HIS Markit от 2019 г. предвиждаше, че до 2035 г. 5G ще е отговорна за 13.2 трилиона долара в световната икономика. Още тогава анализаторите откриват 21 различни потенциални ползи и приложения на 5G – познатите неща като умно земеделие, здравеопазване, автономни автомобили, виртуална реалност и т.н. Експертите използват тези ползи и ги моделират за прилагане в 16 от основните сектори с цел да се провери какво повече може да предложи 5G спрямо 4G.

Анализът включва и допълнителните, странични ползи като увеличено производство на хардуерни компоненти за различните устройства, изцяло нови генерирани продажби и клиенти дори нови компании, които ще превърнат идеята си в голям пазарен успех, благодарение на мобилните технологии, които 5G (ще) предлага. В това влиза и поддръжката на 22.3 млн. работни места до 2035 г.

Другите реалистични за тогава прогнози включват годишни инвестиции от 5G брашна (не само телекоми и производители на оборудване, но и компании, които предлагат релевантни или нуждаещи се от 5G услуги) ще са в размер на средно 235 млрд. годишно и ще се увеличават постоянно. За периода 2020-2035 г. 5G може(ше) да предложи нетни 2.1 трилиона долара годишно към световния БВП, което го прави икономика колкото Италия.

След това обаче дойде 2020 г. После 2021 г. А сега и 2022 г. Нито една от тях не мина според очакванията и натрупаха различни допълнителни предизвикателства. Заради тях технологичното развитие сякаш остана малко на заден план, заради по-важни проблеми, които трябва светът да реши. Телекомите и производителите продължават да работят по 5G, но първо недостигът на чипове, а сега и икономическата несигурност не позволяват на новото поколение да разгърне пълния си потенциал.

Related Posts