Новият„евтин“ iPhone може да е големият катализатор за 5G мрежите

Apple iPhone 5G

Apple представи новото поколение на „бюджетния“ си смартфон – iPhone SE. Той предлага и 5G връзка, като именно към него има големи очаквания да бъде стимулът за потребителите да преминат по-бързо към новите мобилни мрежи.

Тези очаквания не са от потребителите, а от телекомите. Те се надяват, че традиционно големият интерес към iPhone ще се запази и за новия SE модел. Ако това се случи, много повече потребители ще се сдобият с 5G смартфон и това ще даде възможност на мобилните оператори по-бързо и лесно да популяризират своите предложения с новата мрежа.

Време е за обновление

Apple пуска нов модел на стандартния iPhone всяка година. При iPhone SE обаче следва друга тенденция. Първият такъв модел беше пуснат през 2016 г., а неговият наследник се появи чак през 2020 г. Затова е донякъде изненадващо, че третото поколение на iPhone SE се появява още по-рано – през 2022 г. Решението на Apple обаче е логично. Вече 5G мрежите са все по-масово достъпни и няма да изглежда добре за компанията да предлага смартфон, който да не може да ги използва.

Това ще е от голяма полза и за мобилните оператори. Те ще получат още едно устройство, което да могат да предлагат с 5G плановете си и да увеличат популярността им, като понижат средната цена.

За целта обаче новият iPhone SE 5G ще трябва да отговори и на доста притеснения и скептицизъм. Макар 5G да се развива с уверено темпо, резултатите все още са доста разнопосочни в различните региони. Докато в Европа например средната скорост на 5G мрежите е около 200Mbps и по над 300Mbps в лидерите като България, Норвегия и Швеция, то в САЩ средната 5G скорост е доста под 100Mbps.

За сметка на това 5G свързаността е налична за почти 50% от населението – лидер по този показател. За потребителите тези данни не са от значение. Те просто искат iPhone, който да работи във всички мрежи и да могат да се възползват от наличните скорости и услуги. Затова iPhone SE 5G може да има много голям скрит потенциал.

Той обаче може да не е чак толкова значим, поне на първо време. Оказа се, че новият iPhone SE няма да поддържа mmWave 5G мрежи. Вместо това ще може да се използва само със „стандартния“ 5G и то в определени честоти. Така например американският телеком AT&T обяви пред PC Mag, че iPhone SE няма да работи в нейната 3.45GHz 5G мрежа, която позиционира като 5G+. Устройството ще работи в стандартната 5G мрежа на телекома.

Apple iPhone SE 5G
Възродената битка с Android

Според прогноза на JP Morgan от края на 2021 г., SE модел на iPhone с 5G „има потенциал да привлече над милиард непремиум Android потребители“. Според анализаторите, новият SE ще е атрактивно предложение за 1,4 млрд. притежатели на по-евтини Android телефони и около 300 млн. собственици на стари iPhone модели.

За тях iPhone SE 5G ще е добър вариант да преминат към новите мрежи. Особено, ако телекомите предприемат по-агресивна политика с предложения за замяна на старите устройства срещу отстъпки, както се случва на много места. Apple традиционно има успешна подобна програма и тя може допълнително да понижи цената на устройството след отстъпките.

Излизането на по-евтин 5G iPhone ще е от полза и за почитателите на Android. Производителите на Android смартфони ще получат сериозна мотивация по-бързо да предложат повече алтернативни модели, които да задържат потребителите. А именно потребителите ще спечелят от по-сериозната конкуренция.

Средните цени на всички смартфони с 5G ще се понижат, което ще направи технологията по-привлекателна за хората. Това пък ще мотивира и телекомите по-бързо да развиват 5G мрежите си, тъй като ще имат по-голяма потенциална, но и гарантирана аудитория.

Related Posts