Сателитите навлизат все по-устремено в телеком сектора

В продължение на години сателитната комуникация беше смятана като скъпо и екзотично удоволствие. Това беше услуга, която се използваше само в много нишови ситуации и предимно в открити океани и други места, на които няма мобилни мрежи.

Но през последните 2-3 години се наблюдава промяна в сектора. Сателитната комуникация става все по-популярна сред мобилните оператори. Активността в сегмента се увеличава и интересът към т.нар. Non Terrestrial Networks расте.

Според водещи експерти, това е началото на по-голяма и важна тенденция, която ще се отрази на пазара, съобщава Telecoms. Разбира се, ще повлияе и на развитието на 5G мрежите.

5G по сателита?

Според Марк Жилс, главен анализатор в Ookla, има два основни фактора за интереса на операторите към сателитните технологии:

„Първо, разходите за изпращане на сателити в орбита – особено в LEO, са намалели значително, което ги прави икономически по-реалистични за частния сектор. Това доведе до голям интерес към LEO приложенията, по-специално от подобни на Starlink, предлагащи сателитни интернет услуги. В Ookla видяхме значителен ръст в извадките от Speedtest за сателитни доставчици, откакто Starlink започна търговски операции, и с предстоящото пристигане на LEO сателитни конкуренти, интересът към сектора от страна на потребителите и по-широката телекомуникационна индустрия ще продължи да расте“, казва Жилс.

„Второ, виждаме интегрирането на сателитни услуги в рамките на 5G стандартите, като сателитните услуги D2D (Direct to Device) имат голям потенциал за подпомагане на разширяването на покритието на наземните мрежи. Ето защо виждаме бързане от страна на наземните мрежови оператори да създават партньорства със сателитни интернет играчи, което ще позволи на смартфоните и IoT устройствата да се свързват както с клетъчни базови станции, така и със сателитни системи, когато са извън обхвата на наземната свързаност“, допълва той.

Действително, използването на сателитно покритие е един от вариантите за по-бързо решаване на проблемите с „дупките“ в покритието на 5G мрежите. Скоростите не може да са същите, но ще свършат добра работа за осигуряване на временна връзка и непрекъсваемост на услугата.

Сама по себе си услугата е скъпа, но в подходящо партньорство излиза по-евтина и по-лесна за реализиране, отколкото изграждането на базови станции на трудно достъпни места. А има и локации, на които е невъзможно.

Само помощник

Въпреки потенциала си, не трябва да има погрешни очаквания, казват експертите. Те са категорични, че сателитните мрежи няма как да заменят наземните мобилни мрежи.

Анди Сътън, главен мрежов архитект за безжичен достъп към BT Group, казва, че сателитните мрежи ще бъдат само помощник и допълнение към тях. „Сателитните комуникации никога няма да заменят наземните комуникации от технико-икономическа гледна точка, Fiber to the Premises (FTTP) и наземните 4G/5G (и отвъд тях) винаги ще превъзхождат сателитните услуги, когато са налични. Като мрежов оператор, BT е основен доставчик на сателитни комуникации и прилага мултиорбитална и мултиконстелационна космическа стратегия, за да увеличи огромните си инвестиции в FTTP, 5G и своята нова и иновативна земна глобална мрежа (GNF)“, казва Сътън.

Работата в 3GPP ще продължи и ще доведе до вълнуващи нови разработки в комуникациите към устройствата, които ще разширят съществуващите мобилни мрежи, като същевременно ще позволят наистина глобално покритие за широк спектър от случаи на мобилна употреба, от смартфони до масови комуникации от машинен тип“, допълва той.

Вече има няколко оператора по света, които подготвят по-мащабно разгръщане на такива услуги. С времето те ще бъдат все повече, а дали ще бъдат успешни и от бизнес гледна точка е големият въпрос, който очаква отговор. Засега самите телекоми са доста внимателни и не бързат да се впускат в големи инвестиции в тази ниша, а подбират първите си стъпки.

Related Posts