Сателитните 5G мрежи може да достигнат пазар за 18 млрд. долара

Сателитните връзки вече могат да се използват по-ефективно и с 5G мрежите. Това е възможно след навлизането на спецификацията Release 17 на 3GPPP. Благодарение на нея „сателитният-към-мобилен“ пазар вече трупа сериозна инерция, показва проучване на ABI Research.

Компанията предвижда, че този пазар може да достигне 18 млрд. долара до 2031 г. Освен това тогава ще има около 200 млн. активни връзки, казват още анализаторите.

Още от миналата година Apple, Huawei, Qualcomm и други компании обявиха и дори вече предлагат функции за сателитна свързаност за смартфони. За момента тези екстри са сравнително скромни на общия фон възможности на смартфоните. Те обаче са само първа стъпка към по-големи амбиции.

Американският оператор T-Mobile вече има партньорство със SpaceX, за да използва съвместна комбинация от Starlink и 5G, за да осигури по-добра връзка, която да е достатъчна дори и за сърфиране в интернет и изпращане на съобщения със снимки и клипове, независимо от местоположението.

Телекоми като Vodafone, Rakuten Mobile, AT&T, Orange, Telefonica и други също влизат в партньорства с компании като Lynk и AST SpaceMobile. Целта е да се подготвят за вече сякаш неизбежното навлизане на сателитния бранш в света на 5G.

Добре дошло партньорство

Всичко това може да изглежда като опит на сателитната индустрия да си „вземе“ апетитен дял от мобилния пазар. Всъщност, това ще е заслужено. Очакванията са, че в бъдеще сателитните мрежи, заедно с 5G, ще могат да предложат доста по-добра услуга за всички – фирми и крайни клиенти.

ABI Research прогнозира, че първите NR-NTN сателитни услуги ще тръгнат през 2026 г. Потенциалът им е голям и далеч отвъд само осигуряването на по-добър мобилен интернет в отдалечените райони.

Андрю Кавалиър, анализатор на индустрията за сателитни комуникации в ABI Research коментира, че едни от първите потенциални ползи на NTN сателитните услуги ще са осигуряване на връзка за умни и автономни автомобили, за връзка и за обикновени автомобили в случай на инцидент, гласови и мобилни данни за всички и др.

„Пазарът на NTN мрежите има положителна перспектива с прогнозиран натрупан годишен темп на растеж (CAGR) от 59% от 2024 г. до 2031 г.“, казва Кавалиър.

Ще е нужно търпение докато се стигне до този момент. „Въпреки че се наблюдава вълнуващ напредък в технологията сателит към мобилен телефон, важно е да се отбележи, че наскоро обявените сателитни услуги първоначално ще дадат приоритет на комуникациите с ниска скорост на данни чрез технологията IoT-NTN”, казва Виктор Сю, анализатор на сателитните комуникации в ABI Research.

Той посочва още предимства на съвместните мрежи. Те ще осигуряват по-добро покритие на места, където е по-трудно или скъпо да се изгради традиционна наземна мобилна мрежа. Освен това ще помогнат за увеличаване на капацитета и способностите на мрежите и ще ускорят навлизането на дигиталните услуги и свързаност до повече хора в повече райони.

Всичко това ще мотивира и създаването на още изцяло нови услуги, които да се възползват от сателитната свързаност. Това ще се отрази допълнително на пазара и ще е още един начин за генериране на стойност и на допълнителни доходи за икономиката.

Related Posts