Напредъкът на 5G в Европа е разнороден, но все пак положителен

По целия свят вече има над 300 мобилни оператора, които предлагат 5G услуги. От тях едва 50 имат и 5G SA (самостоятелна мрежа) инфраструктура. Това показват данните от редовния доклад на Ericsson към юни 2024 г.

Компанията споделя, че вече има над 1.7 млрд. 5G абонамента по целия свят, като Европа отчита подобрение, но и разнопосочни резултати. Старият континент е разделен на две зони.

5G Antenna
5G на етапи

Западна Европа отчита солидно подобрение на 5G разгръщането. През 2022 г. е имало 72 млн. 5G абоната, докато през 2023 г. са се повишили до 143 млн. 26% от всички абонати са на 5G, a 4G LTE доминира с 69% дял. 5G е развита най-много във Великобритания и Финландия, където най-рано започнаха да се предлагат такива услуги. Ericsson прогнозира, че темпото на увеличаване на 5G абонатите в Западна Европа ще продължи да се увеличава. Компанията очаква, че те ще достигнат 480 млн. до 2029 г., което ще е 86% от всички. 5G ще стане доминантната мобилна услуга в региона по-скоро, като спадът на 4G абонатите ще е доста бърз.

Средна и Източна Европа са обединени в едно. При тях цели 81% от абонатите са на 4G, а 14% – на 3G. И те са повече от ползвателите на 5G, които не са посочени като процент. Ericsson допълва, че в региона практически няма нови мобилни абонати и броят им е непроменен, а само бавно се сменят пропорциите. Според компанията, през следващите години тенденцията ще се запази и растежът на нови абонати ще е „практически нулев“, като през тази година миграцията от 2G и 3G към 4G ще достигне своя пик. Ericsson прогнозира, че от 2025 г. нататък, 5G ще е единствената мобилна технология, която ще отчита растеж на абонатите си в региона.

Общ проблем за цяла Европа е оползотворяването на честотния спектър. Според данните на Ericsson, към края на 2023 г., едва 30% от населението на Европа е покрито от 5G в средните честоти. А именно те се смятат за най-добрия избор, защото дават оптимален баланс между покритие и скорости.

По този показател Европа доста изостава от Китай и САЩ. Там съответно 95% и 85% от населението има покритие с 5G мрежа в средните честоти. Европа е и под средното за света – 35%, но стойността е по-висока заради сериозните резултати именно на САЩ и Китай.

Ericsson има и друго интересно наблюдение. Тя е разгледала дали след като един оператор въведе неограничени планове, това се отразява значително на пазарния му дял. Оказва се, че тези планове са доста популярни, като във Западна Европа – общо 17 пазара, в 12 от тях общо 41 оператора предлагат такива оферти. Другите 5 не са включени в анализа, тъй като или не е имало сериозни промени, или операторите са въвели неограничените планове по едно и също време и не е имало как да се изчисли разликата. Но и в останалите 12 пазара се открива, че и при тях пазарният дял в повечето случаи остава непроменен.

Обаче се забелязва, че клиентите са доволни и основната цел на операторите е постигната – да се увеличи потреблението на мобилни данни. Неограничените планове дават тази свобода на клиентите, което пък позволява на телекомите да предложат други услуги към плановете и така да ги отличат от конкуренцията и да увеличат приходите и абонатите си. И според Ericsson има потенциал за още много повече подобни отличителни допълнения, които да привлекат клиентите, тъй като в момента разликите между неограничените планове на повечето телекоми не са големи.

Related Posts