Приходите от 5G ще прехвърлят 400 млрд. долара през 2024 г., прогнозират от Juniper Research

Инвестициите в 5G мрежи постепенно започват да се изплащат на мобилните оператори. Темпото на ръста на приходи от тях се увеличава и през 2024 г. се очаква увеличение с 32% спрямо 2023 г.

Това прогнозират от Juniper Research в свой доклад за развитието на 5G сегмента през 2024 г. Според Juniper, има две ключови 5G технологии, които ще започнат да разгръщат своя потенциал през новата година – 5G-Advanced и 5G RedCap (Reduced Capacity). Двете ще позволят на операторите да предложат повече услуги, да увеличат покритието на мрежите и тяхната ефикасност, както и да подобрят живота на батерията на устройствата.

Готови за растеж

Всичко това е желано и от самите потребители и корпоративните клиенти. Когато е налично, ще е по-лесно за операторите да привлекат корпоративни клиенти, които са с големи бюджети и готови да похарчат повече.

Според Juniper 5G-Advanced и 5G RedCap ще помогнат за растежа на IoT, особено в сферите на автомобилите и мобилните мрежи. Затова и компанията прогнозира, че през 2024 г. ще има 35 млн. 5G IoT устройства, които до 2028 г. ще достигнат 360 млн. Това е значителен ръст, който ще започне от тази година.

Друга голяма ниша ще бъде фиксираният мобилен интернет достъп (FWA). Тя ще има голяма полза от новите технологии, които ще позволят обработка на големи обеми трафик и множество на брой паралелни потребители и връзки.

„FWA винаги се е позиционирал като ключова услуга за 5G и средство за монетизиране на мрежите. С разгръщането на 5G-Advanced и 5G RedCap, операторите ще могат да предложат сходни мрежови условия като доставчиците през фиксирани мрежи. Операторите трябва да се възползва от съществуващите си отношения с клиентите, за да промотират още по-добре FWA решенията си“, казва Сам Баркър, съавтор на проучването пред VanillaPlus.

Миналата година също е била добра за операторите от гледна точка на развитие на 5G мрежите и приходите, които те генерират. Според данните на Juniper Research, за 2023 г. операторите са генерирали 303 млрд. долара от 5G мрежите си.

Анализаторите посочват, че важни теми за брашна през 2024 г. ще продължат да бъдат и самостоятелните 5G мрежи (5G SA), както и комбинацията от сателитни и наземни мрежи. И двете ниши ще бъдат развивани активно през следващите месеци, като са още един важен аспект за операторите и възможностите за развитие пред тях.

Покрай всичко това все повече телекоми ще започнат да обръщат и по-голямо внимание на 6G. За сега работата по следващото поколение е в много ранна фаза и тепърва предстои същинската развойна дейност, но сега е моментът за оформянето на основните концепции и цели и телекомите не трябва да пропускат момента да участват активно в дискусиите.

Related Posts