5G мрежите ще помогнат за подобряване инфраструктурата и приходите

Много се говори за това какви ще са ползите от мобилните мрежи от пето поколение. Ще могат ли те да осигурят очакваните огромни приходи за телекомите? Според проучване на Censuswide, поръчано от притежаваната от Ericsson Cradlepoint – да, при това не само за тях.

Допитването обхваща 2500 „взимащи технологични решения“ на висши и средни постове в компании във Великобритания, Франция, Германия, Нидерландия и Италия. 98% от тях казват, че очакват приходите им да се увеличат средно с 19%, ако подобрят инфраструктурата си за свързаност.

Общо 22% от анкетираните казват, че очакват и още по-големи увеличения на приходите – до 29%. Проучването не обхваща какво точно се има предвид под „подобряване на инфраструктурата за свързаност“. Така че това може да е всичко – от просто по-бърза и стабилна връзка, до по-сериозни инвестиции като частни мрежи, резервиран капацитет и т.н.

5G базови станции
5G вече е фактор

Според 47% от анкетираните във Великобритания, 5G е от критично значение, за да може страната да запази своята позиция като водеща технологична сила. На второ място е метавселената с 32%, следвана от роботиката и автоматизацията с 30% подкрепа. В класацията влизат още 3D принтирането с 29% и изкуствения интелект с едва 8%. Разбира се, тези пропорции най-вероятно ще изглеждат доста по-различно след година-две, когато AI се развихри.

Проучването открива, че доста от компаниите всъщност харесват идеята да си имат собствени частни мобилни мрежи. 32% от анкетираните казват, че единствената причина да не са си изградили такава мрежа е недостиг на квалифицирани кадри. Други 25% казват, че самата промяна е твърде сложна и това ги спира.

Като цяло 68% от анкетираните казват, че общите инвестиции в безжична свързаност са твърде малки. Според 62% това има отрицателен ефект върху обществения транспорт. 59% смятат, че лошата свързаност пречи на учащите да развият нужните умения, да са успешни в модерния свят.

„Въпреки факта, че ползите от клетъчните мрежи стават все по-разбрани, от нашето изследване става ясно, че има още много работа, ако бизнесът иска да разгърне пълния си потенциал. Данните показват, че рисковете за сигурността, притесненията относно сложността и липсата на умения остават ключови за организациите, които искат да изследват тази технология по-отблизо“, казва Джеймс Бристоу, старши вицепрезидент за Европа, Близкия изток и Африка в Cradlepoint пред Telecoms.

5G Antenna
Нужни са действия

Проблемът, който изглежда се оформя е, че компаниите сякаш осъзнават предизвикателствата, но не правят нищо по въпроса. Просто са приели, че няма кадри, че е трудно и толкова.

„Ако се работи с правилните доставчици, които могат да осигурят уменията, които липсват на фирмата, тя може да започне да преодолява тези препятствия. По същия начин, ако идентифицира клетъчните мрежи, които са сигурни, бързи и лесни за инсталиране, организацията може безопасно да разгърне нова технология, без да увеличи риска за инфраструктурата си. По-голямата съвместна работа между лидерите в индустрията и технологичните партньори ще помогне за подхранването на още по-голям икономически растеж и ще помогне на страната да се конкурира по-добре на световно ниво“, казва още Бристоу.

Related Posts