Повече малки 5G базови станции ще намалят консумацията на енергия

Мобилните мрежи от пето поколение понякога са критикувани, че консумират много енергия. Това всъщност зависи в голяма степен от натоварването.

Тези мрежи са по-натоварени и през тях минава повече трафик и с по-висока средна скорост. Съответно е нужна повече енергия и това се забелязва както от сякаш увеличената консумация на енергия от смартфоните, така и от самите мрежи на операторите.

Предимство на 5G мрежите е, че имат много възможности за подобрение на всеки аспект. Включително консумацията на енергия. И учени от университета на Калифорния са открили, че инсталирането на голям брой малки 5G клетки с висока плътност на покритието може да се окаже много по-добро решение, отколкото по-малко, но по-мощни базови станции, съобщава Fierce Network.

Колкото повече, толкова повече

Учените казват, че осигуряването на плътно покритие с малки 5G клетки може да намали консумацията на енергия с две трети за цялата мрежа. Това ще се отрази и на живота на батерията на самите смартфони, който ще се удължи осезаемо.

Според анализа, когато сигналите на мрежите са излъчвани от мощни базови станции във всички посоки, голяма част от енергията и силата им се губи в отразяване, разпръскване и „попиване“ в обектите. Ако пространството, например квартал, се уплътни с множество малки клетки, вместо една голяма базова станция, тогава се намалява ефектът на загубите, нужна по-малка мощност и от клетката и от устройствата, за да поддържат връзката и осезаемо се намалява консумацията и съответно въглеродният отпечатък.

Разбира се, това е техническата гледна точка. Съвсем друга тема е доколко обществото ще разбере, приеме и одобри идеята големите антени по блоковете да се заменят с множество по-малки клетки по стълбове, сгради и т.н. И в момента за операторите практически навсякъде по света е много трудно да намират места за базовите си станции, които да не предизвикват недоволство. Казусът ще е още по-сложен, когато става дума за стотици и дори хиляди допълнителни локации.

А историята показва, че дори и най-разумните обяснения защо дадено ново решение е по-полезно и добро, рядко срещат разбиране. Дори и фактът, че всъщност малките клетки са с по-малко излъчвания и по-лесни за интегриране в средата, т.е. да са по-добре скрити, за да не загрозяват пейзажа, трудно ще бъде приет.

5G Antenna
Старата песен на нова мрежа

Темата с малките клетки не е нова за операторите. Те не са и нещо, което е въведено от 5G мрежите. Концепцията датира от много години, като беше предлагана и за предишни поколения мобилни мрежи.

С 5G обаче малките клетки имат… най-голям потенциал. Много оператори са говорили по темата и са обмисляли да използват този метод, казва Рой Чуа от AvidThink. Реално обаче те не се прилагат масово поради времето и разходите, които са необходими за изграждането им, казва Чуа.

Към това добавяме и общественото недоволство за нови станции. А и самата инфраструктура ще е малко по-сложна, като ще изисква малките клетки да имат сериозен „гръб“ от опорна 5G мрежа, която да осигурява нужния капацитет.

Въпреки това анализаторите остават сравнително оптимистично настроени, че малките клетки постепенно ще стават по-популярни. От Crown Castle отчитат, че броят на инсталации на такива компактни станции постепенно се увеличава през 2023 г. и очакват темпото да продължи през тази и следващата година.

С приключването на изграждането на основните зони и трасета на 5G мрежите, операторите могат да се насочат към малките клетки, с които да подобряват качеството на сигнала и услугата в градските зони. Така, както беше планирано от самото начало. Това ще е и по-евтино, отколкото да се правят нови големи базови станции. И така изглежда, че както и с други очаквания за 5G мрежите, малките клетки също ще се реализират, но малко по-бавно от първоначалните очаквания.

Related Posts