Операторите не искат да бързат с 6G

6G

6G мрежите все още не са в основното полезрение на мобилните оператори. За разлика от други участници в бранша, те предпочитат да не бързат със следващото поколение на мобилните мрежи.

Това е впечатлението след конференцията 6G Symposium, организирана от 6G World тази седмица, съобщава LightReading. Целта на събитието е да проследи първите стъпки за следващото поколение мрежи и какво трябва да се подобри спрямо 5G.

Защо няма ентусиазъм

Усещането за липса на ентусиазъм около 6G е само от страна на операторите. Производителите на оборудване вече са започнали работа по новата технология. Макар да изминаха няколко години от излизането на 5G на пазара, има още доста път пред това поколение преди то да изплати инвестициите, които са доста значителни.

„Искаме или не, не изкарваме много пари от сегашната технология, а минахме през много голяма подмяна на оборудване. Не може следващото поколение да бъде още един такъв процес. Трябва да бъде софтуер, който да изкара пълния потенциал на 5G“, коментира Андреа Дона, главен мрежов директор на Vonafone UK по време на конференцията.

Това е добро обобщение за настроенията на операторите, коментира LightReading. Те са инвестирали милиарди в 5G и все още не отчитат голям ръст на приходите, който се очакваше от технологията. За сега и дългоочакваните и рекламирани ползи като самоуправляващи се коли, отдалечени операции и дори по-базови неща като частни мрежи и виртуална реалност, не се реализират в желания мащаб, който да донесе големите приходи.

Все пак 5G носи и предимства за операторите. Сред тях е по-големият капацитет на мрежите, по-ефикасната им работа и помага за овладяване на разходите. Но това е само началото и операторите искат и очакват още от 5G, за да си възвърнат инвестициите.

Така за тях 6G дори не е на хоризонта. „Не мисля, че сегашният път с 10-годишен цикъл и 10 пъти по-добро от предишния цикъл и каквито други коефициенти има, е устойчив модел“, казва и Мария Куевас, ръководител на мобилните проучвания на BT.

„Време е да спрем да говорим за 5G, 6G, 7G и каквото друго G има“, казва и Кърсти Брайт, директор на мрежови иновации и трансформации за Virgin Media O2. Желанието на операторите е да се промени подходът и вместо на цикли, технологиите да еволюират постепенно.

Очаквано, това не е от голяма полза за производителите на оборудване. За тях сегашният модел означава големи приходи и по-предвидим път. Чрез него те могат по-лесно първо да постигнат съгласие по спецификациите на новите мрежи и да разработят съответното оборудване.

При друг подход ще се наложи по-трудна комуникация, като може да има разминавания в спецификации и възможности. Все пак има и известно съгласие между производители и оператори, че не е нужно 6G да изисква твърде големи промени в честоти и други характеристики. Въпрос на отворени и откровени дебати е да се намери обща посока за развитие на мрежовите технологии занапред, като се вземат предвид не само ползите от предишните поколения, но и недостатъците.

Related Posts