“Виваком” пусна първата 5G търговска мрежа в България

С

лед няколко години приказки, шест месеца тестове, първата мобилна мрежа от пето поколение (5G) в България вече е факт. “Виваком” обяви, че пуска първата търговска услуга от този тип, която е налична от 21 септември в 27 града в страната. Тя все още ще се води тестова, тъй като ще бъде ограничена за определен тип устройства, като не всички 5G смартфони ще имат достъп до нея. Поне в началото.

5G мрежата на “Виваком” трябва да заработи на пълни обороти от 1 януари 2021 г., за когато компанията планира да излезе от този пробен режим. Добрата новина е, че всички потребители, които отговарят на изискванията ще могат до началото на следващата година да я ползват напълно безплатно. Те дори ще получат бонус от 30GB допълнителен трафик затова.

0
града
в България покрива новата 5G мрежа

Пускът на първата 5G мрежа идва до голяма степен изненадващо, поради факта, че все още не са разпределени честотите за следващото поколение мобилни технологии. Това се очаква да се случи в началото на 2021 г. В момента “Виваком” използва технологията Dynamic Spectrum Sharing (DSS) при която се разчита на наличния спектър, без да се налага да се жертва ресурс необходим за останалите мрежи.

„Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната“

Радослав Златков, главен технически директор на “Виваком”

“Мрежата от пето поколение ще улесни създаването на нови стопански дейности, професии и бизнес модели и ще бъде важен двигател на растежа на страната”, коментира Радослав Златков, главен технически директор на “Виваком” при обявяването на новата услуга.

Пускът на първата 5G мрежа идва до голяма степен изненадващо, поради факта, че все още не са разпределени честотите за следващото поколение мобилни технологии. Това се очаква да се случи в началото на 2021 г. В момента “Виваком” използва технологията Dynamic Spectrum Sharing (DSS) при която се разчита на наличния спектър, без да се налага да се жертва ресурс необходим за останалите мрежи.

За кого е достъпна 5G

Основното условие за потребителите в момента ще е да разполагат с 5G съвместим смартфон, с който да се възползват от новата услуга. Проблемът е, че засега “Виваком” ограничават връзката само до един модел – Huawei P40 Pro. Причините за това решение са три – не всички 5G мобилни устройства поддържат честотите, които мрежата на оператора ползва в пето поколение и фактът, че телекома ползва радиооборудване от китайския гигант. Последната е свързана с факта, да се избегне ситуация в която има прекалено много потребители на новата услуга, което да застраши качеството на досегашните.

“Виваком” обещават, че постепенно ще разширяват портфолиото от съвместими устройства. Това ще зависи от наличните смартфони, които технически поддържат ползваните честоти, както и от решението на самия оператор, колко точно 5G потребителя да има в мрежата си.

Всички клиенти на оператора, които разполагат с такива устройства, могат да заявят смяна на SIM картата с 5G такава и услугата им ще се активира в рамките на 72 часа. “Виваком” ще обяви на по-късен етап новите си планове за мрежата от пето поколение.

Технологията

vivacom-5g-network

Все пак, кои честоти и каква технология използва “Виваком” в новата си 5G мрежа? Тези, за които има лиценз и до момента. Конкретно новото поколение е разпределено 1 800MHz и 2.1GHz. Първата честота се използва от телекома още за 2G и 4G, докато втората – за 3G и 4G.

При други обстоятелства, това вмъкване на изцяло нова услуга би трябвало да “изяде” капацитета на компанията, което да окаже негативно влияние върху досегашните поколения технологии. Подобен сценарий имаше при “Теленор” през 2015 г., когато пуснаха първи 4G, без да са разпределени честотите напълно в 1 800MHz. Имаше колебания в качеството на услугите, но не и големи сривове.

vivacom-5g-network-frequencies

Сега “Виваком” разчитат на технологията Dynamic Spectrum Sharing (DSS). Това е софтуерна иновация, с която се разпределя радиочестотния спектър динамично. Тоест в зависимост от нуждите. Досега, за да може операторът да премине от 3G към 4G, той трябваше да задели значително количество честоти и за двете, независимо от потреблението. Сега две поколения технологии, могат да споделят необходимите им ленти чрез DSS.

По този начин ще се осигури плавен преход към пълноценна 5G технология, като се вземат предвид конкретните нужди от скорост и капацитет на потребителите и те се нагаждат към непрекъснато растящия брой 5G устройства и приложения. Съвместното използване на спектъра позволява бързо въвеждане на 5G технология навсякъде, където вече има изградена 4G мрежа.

Related Posts